Procesul torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, la final: Procurorii cer 25 de ani de închisoare pentru foştii ofiţeri de securitate

Procesul torţionarilor disidentului Gheorghe Ursu, la final: Procurorii cer 25 de ani de închisoare pentru foştii ofiţeri de securitate

Curtea de Apel Bucureşti este aşteptată în 2 octombrie să pronunţe pe fond în cazul foştilor ofiţeri de securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi de crime împotriva umanităţii în cazul morţii dizidentului Gheorghe Ursu

Procurorii au cerut pedeapsa maximă pentru foştii ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi că l-au omorât în bătaie pe disidentul anticomunist Gheorghe Ursu. Dacă iniţial procurorul a cerut închisoare pe viaţă, pentru că cei doi au peste 60 de ani, a decis să solicite instanţei detenţie pentru 25 de ani. Procurorii militari susţin că cei doi au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”.
 
„Se impune condamnarea acestora pentru infracţiunile pentru care sunt judecaţi. Pedeapsa maximă pentru aceste infracţiuni este detenţiunea pe viaţă, dar având în vedere că legea prevede că în cazul persoanelor care au peste 60 de ani, pedeapsa cu închisoarea pe viaţă se înlocuieşte cu cea de 25 de ani, solicităm aplicarea pedepsei de 25 de ani. Acţiunile inculpaţilor s-au înscris acţiunilor represive ale organelor de securitate. Au fost încălcate drepturi fundamentale ale omului şi valori esenţiale prevăzute de legile naţionale şi internaţionale. Nimeni nu poate să fie pedepsit pentru gândurile lui”, a susţinut procurorul, miercuri, la ultimul termen din acest proces. Magistratul a explciat că îna cest caz au fost încălcate valori fundamentale prevăzute de legi naţionale şi internaţionale, şi a cerut ca cei doi să fie degradaţi militar şi obligaţi la plata daunelor morale părţilor civile. 
 
Cei doi inculpaţi au susţinut în faţa judecătorilor că sunt nevinovaţi. „Eu am îndeplinit comenzi primite. Nu făceam niciun act pe lângă comenzile primite,” a spus Hodiş.
 
În schimb, Andrei Ursu, fiul inginerului Gheorghe Ursu, prezent în sala de judecată a spus că este o crimă politică a unui regim dictatorial. „Un regim ce a adus totalitarismul la o formă absurdă. În acest regim, Securitatea punea în aplicare ordinele lui Ceauşescu. Prin aceşti oameni complet loiali acestui sistem, pentru că sistemul le dădea putere. Ceauşescu le-a dat puterea să dispună de vieţile oamenilor. Aşa au devenit extrem de loiali. Probele arată clar că în acea instituţie era o mare coeziune. Ştiau ce fac. Ştiau că terorizează populaţia României”, a spus acesta, după cum a informat publicaţia Ziare.com.
În acest dosar a fost trimis în judecată şi Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, însă procurorul de şedinţă a cerut încetarea procesului penal în cazul lui ca urmare a decesului acestuia.
 
Cine a fost disidentul Gheorghe Ursu
 
Inginerul Gheorghe Ursu este unul dintre cei mai cunoscuţi luptători împotriva regimului comunist. La începutul anilor 80, trimitea scrisori la Europa Liberă, afişa manifeste împotriva lui Ceauşescu şi încerca să creeze o rezistenţă intelectuală împreună cu prietenii săi, Dan Deşliu, Nina Cassian, Geo Bogza şi Radu Cosaşu. A fost arestat în 21 septembrie 1985 pentru că a refuzat să-şi toarne prietenii la Securitate. A murit la 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.
 
Pentru a încerca să evite un caz de persecuţie politică ce ar fi fost neprielnic pe plan internaţional regimului Ceauşescu, Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun (pentru posesia a 17 dolari), pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985. A fost închis într-o celulă cu doi deţinuţi de drept comun, Marian Clită şi Gheorghe Radu, care au primit ordin de la securişti să exercite acte de violenţă asupra lui.
 
„Securitatea punea în aplicare ordinele lui Ceauşescu prin aceşti oameni complet loiali acestui sistem. Probele arată clar că în acea instituţie era o mare coeziune. Ştiau ce fac. Ştiau că terorizează populaţia României”
Andrei Ursu, fiul dizidentului Gheorghe Ursu
 
Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Tudor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului. Tudor Stănică nu a făcut nicio zi de închisoare, invocând motive medicale, Mihai Creangă a scăpat după zece ani, iar deţinutul de drept comun Marin Clită a ieşit din puşcărie după nouă ani, pentru bună purtare. În prezent, Clită este din nou în penitenciar, unde execută o condamnare de 14 ani primită în Danemarca, fiind acuzat că a omorât o stewardesă într-o cameră de hotel din Copenhaga.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: