Practica instanţelor şi a parchetelor în cauzele privind infracţiuni sexuale cu victime minore, analizată

Practica instanţelor şi a parchetelor în cauzele privind infracţiuni sexuale cu victime minore, analizată

Grupul de lucru privind victimele infracţiunilor şi-a început activitatea în luna februarie 2021 pe trei domenii principale Foto: Arhivă

Ministerul Justiţiei a solicitat Grupului de lucru privind victimele infracţiunilor, constituit la nivelul Ministerului să analizeze Raportul Inspecţiei Judiciare „practica instanţelor de judecată şi a parchetelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore" şi să propună măsuri care să remedieze neajunsurile semnalate. Totodată a anunţat că susţine înfiinţarea camerelor de anchete pentru minori la nivelul fiecărei unităţi de parchet.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a solicitat Grupului de lucru să analizeze cu celeritate Raportul Inspecţiei Judiciare privind „practica instanţelor de judecată şi a parchetelor de pe lângă acestea în investigarea şi soluţionarea cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore" şi să propună măsuri care să remedieze neajunsurile semnalate” potrivit unui comunicat de presă.
 
Astfel Grupul de lucru va acorda o atenţie deosebită practicii instanţelor în cauzele privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore şi, în măsura în care se va dovedi necesar, va propune inclusiv soluţii legislative pentru a se ajunge la o practică unitară.
 
„Acest raport ar trebui să ofere un tablou de ansamblu asupra practicii judiciare şi a modului în care sunt soluţionate sesizările privind abuzurile sexuale asupra minorilor. Săptămâna aceasta a fost deblocat raportul şi avem de găsit rapid soluţii, fie la nivel legislativ, fie în ceea ce priveşte cooperarea între instituţiile care cercetează infracţiunile, acordă sau ar trebui să acorde asistenţă victimelor. Minorii abuzaţi trec deja printr-o traumă imensă şi trebuie ajutaţi, în niciun caz ignoraţi sau înfieraţi”, a afirmat ministrul Justiţiei, Stelian Ion, conform sursei citate.
 
Una dintre soluţiile susţinute de Ministerul Justiţiei este înfiinţarea camerelor de anchete pentru minori la nivelul fiecărei unităţi de parchet. O altă decizie deja adoptată la nivelul grupului de lucru este actualizarea HG 49/2011, care aprobă metodologia-cadru pentru intervenţia în echipă multidisciplinară în situaţii de violenţă asupra copilului şi de violenţă în familie. De asemenea, în urma întâlnirilor de la Ministerul Justiţiei, grupul de lucru a identificat soluţii pentru implicarea asistenţilor comunitari în teritoriu pentru a colabora cu angajaţii direcţiilor pentru protecţia copiilor, implicarea mediului academic în organizarea unor cursuri de formare pe componenta psihologică şi soluţii pentru o metodologie, la nivelul INML, privind recoltarea probelor serologice şi de ADN.
 
Grupul de lucru privind victimele infracţiunilor şi-a început activitatea în luna februarie 2021 pe trei domenii principale -  abuzuri sexuale asupra minorilor, violenţa domestică şi trafic de persoane  - şi a adus la aceeaşi masă, în întâlniri periodice, reprezentanţii poliţiei, parchetelor, direcţiilor de protecţie a copilului, ai Colegiului psihologilor şi ai mediului universitar. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările