Peste 2.700 de persoane consumatoare de droguri au fost îndrumate către centrele de reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 2.700 
de persoane consumatoare de droguri au fost îndrumate către centrele de reabilitare. FOTO: Arhiva „Adevărul“
Peste 2.700 de persoane consumatoare de droguri au fost îndrumate către centrele de reabilitare. FOTO: Arhiva „Adevărul“

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a emis anul trecut ordonanţe de evaluare pentru 2.782 de persoane consumatoare de droguri (1.321 în Bucureşti şi 1.461 în restul ţării), relevă bilanţul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) pe anul 2017.

Astfel, se constată o creştere medie totală cu 12% a numărului de persoane consumatoare de droguri îndrumate de către structurile DIICOT Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) ale ANA în anul 2017, faţă de anul 2016.

De asemenea, a fost dezvoltat sistemul de asistenţă medicală, psihologică şi socială pentru persoanele consumatoare de droguri aflate în stare privativă de libertate, prin asigurarea continuităţii tratamentului substitutiv în cadrul unităţilor de arest preventiv din cadrul poliţiei prin coordonarea metodologică a Programului de intervenţie rapidă (PIR) şi se asigură continuitatea tratamentului fie în comunitate, fie în penitenciar, precizează ANA într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, în 2017 au fost asigurate resursele financiare pentru consolidarea programelor şi serviciilor de asistenţă medicală, psihologică şi socială destinate consumatorilor de droguri şi consumatorilor dependenţi din cadrul CPECA, prin implementarea Programului naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri.

Activităţile desfăşurate anul trecut de Agenţia ANA pe componenta de monitorizare a reducerii ofertei de droguri au vizat îndeplinirea obiectivului general din cadrul Strategiei Naţionale Antidrog 2013-2020, respectiv reducerea ofertei de droguri, prin identificarea şi destructurarea reţelelor de trafic, reducerea disponibilităţii drogurilor pe piaţă şi utilizarea eficientă a sistemului de aplicare a legii, concomitent cu dezvoltarea unor mecanisme instituţionale de monitorizare şi control, coordonate şi adaptate nevoilor actuale şi situaţiei reale a fenomenului şi care să susţină în mod viabil măsurile de luptă împotriva acestuia.

Astfel, în cursul anului 2017 au fost primite 649 de hotărâri judecătoreşti în cadrul activităţii de monitorizare a domeniului reducerii ofertei de droguri.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite