Operaţiunea panseluţa: Sectorul 2 cheltuie pe spaţii verzi cât dă Guvernul pe Referendumul pentru Familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administraţia domeniului public sector 2, din Capitală, a declanşat operaţiunea Panseluţa
Administraţia domeniului public sector 2, din Capitală, a declanşat operaţiunea Panseluţa

Operaţiunea Panseluţa se întoarce în forţă, în Capitală, de data aceasta în Sectorul 2. Deşi multe dintre drumurile din sector sunt pline de gropi şi au nevoie urgentă de reabilitare, edilul Mihai-Mugur Toader a găsit un alt mod de a cheltui banii publici.

Administraţia domeniului public sector 2, din Capitală, a acordat firmei Cris Garden contracte de 110,98 milioane lei (23,8 milioane euro), fără TVA, pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, potrivit unui anunţ publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Contractele vizează prestarea de „servicii de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi din sectorul 2 al Municipiului Bucureşti aflate în administrarea Administraţiei Domeniului Public Sector 2 (parcuri, scuaruri, platbande, spaţiile verzi aferente ansamblurilor de locuinţe şi aliniamentelor stradale)“, se arată în anunţ. Suma este aproximativ egală cu cea alocată de Guvern pentru organizarea Referendumului pentru familie.

Procedura de atribuire a fost prin licitaţie deschisă, iar criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut.

Abonată la contracte cu statul

Cris Garden este o companie care în ultimii ani a ţinut primele pagini ale ziarelor, pentru contractele bănoase şi controversate încheiate cu autorităţile locale din România. Compania a înregistrat anul trecut venituri totale de 28,99 milioane lei şi un profit net de 4,198 milioane lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

Totodată, la finalul anului trecut, Cris Garden avea 217 angajaţi şi o datorie totală de 12,857 milioane lei, potrivit raportului financiar.  

În ultimii 10 ani, Cris Garden a avut cifre de afaceri de peste 60 de milioane de euro, din contracte cu ADP-urile sectoarelor 1, 2, 3, 4 şi 6 şi cu Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti. În 2014, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a încheiat unul din cele mai păguboase contracte cu Cris Garden, care este valabil până în 2022. Este vorba de concesiunea parcurilor IOR, Titan, Titanii şi Gheorghe Petraşcu.

În cei opt ani ai contractului, Cris Garden încasează peste  65 milioane de lei doar din lucrările de întreţinere a parcurilor. La această sumă se adaugă încasările din închirierea teraselor din parcurile respective, din care Primăria Sectorului 3 primeşte doar un procent de 5%.

Spaţii verzi de 600 de milioane de euro

Operaţiunea Panseluţa a fost „deconspirată“, pentru prima oară, de inspectorii Curţii de Conturi. Concret, în 2016, Curtea de Conturi a verificat contract cu contract fiecare investiţie făcută între 2011 şi 2014, iar surprizele n-au întârziat să apară. În 7 ani, primăriile din Bucureşti au tocat nu mai puţin de 600 de milioane de euro pe flori, arbuşti, copaci, bănci, coşuri de gunoi, leagăne şi tobogane. 

Auditul a stabilit că în foarte multe cazuri preţurile de auchiziţie au fost umflate de zeci de ori.

Astfel, pentru un fir de trandafir plantat în parcuri, care costă aproximativ 5 – 6 lei, unele primării au plătit, prin intermediari, nu mai puţin de 76 de lei, adică de 14 ori mai mult. Firul de crizantemă a fost supraevaluat chiar de 25 de ori. Astfel, de la 12 lei cât costă o floare, preţul plătit a fost de 310 lei. 

Şi costurile pentru un platan a diferit spectaculos de la un sector la altul. Dacă Primăria sectorului 2 a achiziţionat un puiet 387 de lei, primăriile din sectoarele 1 şi 3 au plătit pentru acelaşi pom peste 2.000 de lei.

Tot la capitolul cheltuieli umflate s-au numărat şi băncile de lemn, Primăria sectorului 3 aajungând să plătească pentru una aproape 4.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite