Noi taxe de drum în Bulgaria. Ce trebuie să ştie românii care pleacă în concedii

Noi taxe de drum în Bulgaria. Ce trebuie să ştie românii care pleacă în concedii

Ministerul de Externe le atrage atenţia românilor care intenţionează să-şi petreacă vacanţa în Bulgaria sau să o tranziteze că în ţara vecină au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum

Ştiri pe aceeaşi temă

În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă şi pasageri, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Astfel, începând cu data de 1 iulie, drumurile naţionale de categoria a II-a sunt incluse în sistemul de taxare tip TOLL pentru autovehiculele de marfă şi pasageri, iar cuantumul acestor taxe de drum pentru autostrăzi şi drumurile naţionale de categoria I va fi majorat în două etape. Concret, majorarea cuantumului taxelor pentru mijloacele de transport marfă şi pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone s-a realizat începând cu data de 1 iulie 2022 şi se va mai rearanja la data de 1 ianuarie 2023, arată Agerpres. Mai trebuie spus că taxele pentru vinietele electronice, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2023, până la data de 31 decembrie 2022 cuantumul acestora rămânând neschimbat.
 
Concret, pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022 între 6 şi 9 stotinci (100 stotinci = 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 5 şi 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I şi între 2 şi 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.
 
Pe de altă parte, pentru aceleaşi mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, începând cu data de 1 ianuarie 2023, se vor achita taxe între 10 şi 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 6 şi 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I şi între 4 şi 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.
 

TIR-urile ajung şi la 30 de stotinci pe kilometru 

Apoi, pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, până la data de 31 decembrie 2022, se vor achita taxe de drum între 16 şi 20 de stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 13 şi 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I şi  între 9 şi 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a. Pe de altă parte, pentru aceleaşi mijloace de transport, începând cu data de 1 ianuarie 2023, se vor achita între 26 şi 30 de stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 22 şi 25 de stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I şi între 19 şi 23 de stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.
 

Nici autocarele nu au fost uitate 

Totodată, pentru autocarele cu greutate între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022 între 1 şi 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 2 şi 8 stotinci. Pentru autocarele mai mari cu greutate de peste 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022, între 2 şi 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 3 şi 9 stotinci.
„În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a şoferilor români, a achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, transmite MAE. Instituţia mai precizează că informaţii suplimentare privind vinieta electronică şi taxele de drum tip TOLL pot fi obţinute pe www.bgtoll.bg/ro/.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările