Modificări la Statutul poliţistului: acordarea gradelor profesionale, cercetarea disciplinară, pensionarea anticipată şi eliberarea din funcţie

Modificări la Statutul poliţistului: acordarea gradelor profesionale, cercetarea disciplinară, pensionarea anticipată şi eliberarea din funcţie

Statutul poliţistului va fi modificat

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus, marţi, în dezbatere publică modificările la Statutul poliţistului, motivând că acestea sunt necesare din cauza deficitul de personal şi nevoii de a corecta anumite prevederi care au fost declarate neconstituţionale.

Cele mai importante modificări vizează descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, reglementarea situaţiilor care facilitau pensionarea în jurul vârstei de 40 de ani, dar şi introducerea posibilităţii decontării asistenţei juridice şi asistării, de un avocat, pe timpul cercetării disciplinare. De asemenea, se stabileşte un mecanism pentru eliberarea din funcţii de conducere a poliţiştilor cu deficienţe în îndeplinirea atribuţiilor manageriale, evaluarea acestora urmând a se realiza pe baza unor criterii, potrivit News.ro.

”Decizia a fost luată din două considerente, respectiv deficitul de personal înregistrat la nivelul MAI, precum şi nevoia de a corecta, de îndată, anumite prevederi din actuala reglementare care au fost declarate neconstituţionale şi care, dacă nu ar fi modificate urgent, ar afecta procesul de selecţie în vederea organizării concursurilor din minister. Aceasta situaţie afectează derularea măsurilor din strategia de reducere a deficitului de personal din MAI, în condiţiile în care acesta reprezintă una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă instituţia”, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

Gradele profesionale, acordate doar de ordonatorii de credite

Primul dintre domeniile pe care le vizează modificările propuse este descentralizarea mecanismului de acordare a gradelor profesionale, precum şi reevaluarea celui privind încadrarea în funcţie a poliţiştilor la debutul în profesie.

Sunt menţionate în mod expres persoanele care au competenţa de acordare a gradelor profesionale, elementul de noutate constând în stabilirea competenţei de acordare a şefului unităţii care are calitatea de ordonator de credite.

În cazul în care acesta nu deţine calitatea menţionată, competenţa revine, după caz, ministrului afacerilor interne sau inspectorului general.

De asemenea, se instituie o reglementare prin care  poliţiştii pot  fi puşi la dispoziţie pe timpul cercetării prealabile, dar nu mai mult de 3 luni, timp în care li se rezervă postul şi beneficiază, integral, de drepturile băneşti.

”Această măsură elimină posibilitatea ca poliţiştii să influenţeze în vreun fel verificările care se fac asupra lor”, precizează MAI.

Proiectul de Ordonanţă stabileşte şi introducerea posibilităţii decontării asistenţei juridice şi asistării, de un avocat, pe timpul cercetării disciplinare.

Noi criterii profesionale de evaluare

În plus se reglementează situaţia poliţiştilor care ocupă funcţiile de demnitate publică sau cu rang de demnitar.

”S-a prevăzut obligaţia unităţii de a rezerva postul ocupat de către poliţist anterior numirii în funcţiile menţionate. La eliberarea din funcţia de demnitate publică sau cu rang de demnitar, poliţistul este numit în postul ocupat anterior”, se arată în nota de fundamentare.

În plus, documentul stabileşte un mecanism privind eliberarea din funcţia de conducere.

”În situaţia în care nu mai sunt întrunite condiţiile necesare pentru îndeplinirea funcţiei de conducere ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale, poliţistul este eliberat din funcţie. Existenţa situaţiilor de exercitare necorespunzătoare a funcţiei de conducere se constată cu ocazia evaluării activităţii profesionale individuale a poliţistului, fiind stabilite criterii concrete în raport cu organizarea şi planificarea activităţilor, oportunitatea şi operativitatea deciziilor, exercitarea controlului şi a autorităţii, realizarea unui climat optim de muncă, motivarea subordonaţilor, capacitatea de relaţionare, receptivitatea la iniţiativele personalului”, se mai arată în document.

De asemenea, a fost stabilită procedura de numire în funcţie a poliţistului eliberat din funcţie în condiţiile menţionate, respectiv posibilitatea numirii pe un post prevăzut cu coeficient inferior celui anterior deţinut.

Un alt aspect important abordat este limitarea numărului de cazuri în care se poate cere pensionarea anticipată, chiar în jurul vârstei de 40 de ani.

Schimbări şi pentru elevii din şcolile MAI

Pentru elevii din şcolile MAI care sunt admişi în alte unităţi de învăţământ ale ministerului sau pentru agenţii de poliţie admişi într-un program de studii de licenţă, cu frecvenţă, la o instituţie de învăţământ a MAI, proiectul oferă posibilitatea încheierii unui act adiţional la angajament, care să nu mai oblige la achitarea cheltuielilor suportate de stat cu pregătirea acestora, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă. De asemenea, pentru agenţii care trec în corpul ofiţerilor se elimină obligativitatea parcurgerii unei perioade de probă întrucât, în cazul acestora, nu este vorba despre o iniţiere în carieră, ci doar despre o schimbare a corpului profesional. În acelaşi timp, se valorifică vechimea în MAI, la acordarea gradelor profesionale cu ocazia trecerii agenţilor de poliţie în corpul ofiţerilor de poliţie, pe baza unor stagii stabilite concret în cuprinsul proiectului supus dezbaterii publice. Textul proiectului de act normativ poate fi consultat pe site-ul MAI, iar propunerile pot fi trimise în termen de zece zile.

Schimbările care-i îngrijorează pe poliţişti

Poliţiştii sunt însă nemulţumiţi de anumite prevederi pe care MAI le-a introdus în Statutul Poliţistului, în ciuda opoziţiei sindicatelor.

„Nu suntem de acord cu punerea la dispoziţie în cazul unei cercetări disciplinare, cu schimbarea de pe o funcţie de conducere în urma unei evaluări, deşi funcţia a fost obţinută prin concurs şi cu lipsa acordului poliţistului în cazul unei mutări în interes de serviciu pe o perioadă deterrminată. Putem vorbi chiar de aspecte de neconstituţionalite, suntem în zona abuzului, pentru că atunci când foloseşti această instituţie a punerii la dispoziţie, oricând şi oricine poate să declanşeze o cercetere disciplinară doar prin emiterea unui act administrativ. Poţi ţine aşa un poliţist şi peste un an. Schimbarea din funcţie în baza unei evaluari are corespondent în realitate cu situaţia şefului Serviciului Omoruri, Radu Gavriş“, a explicat, pentru „Adevărul“, Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

Sindicalistul a menţionat însă şi aspecte pozitive ale modificărilor propuse de MAI.

„Dacă lucrurile au rămas în logica în care am discutat, schimbările pe care le primim cu braţele deschise se referă la eliminarea perioadei de probă în cazul agenţilor care trec în corpul ofiţerilor, pentru că agentul de poliţie nu este debutant“, a mai spus Dumitru Coarnă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările