Ministrul Apărării: Toţi militarii trebuie să beneficieze de pensie de serviciu, nu doar cei care au fost în teatrele de operaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă a fost in mai multe teatre de operaţii pe vremea când era militar
Nicolae Ciucă a fost in mai multe teatre de operaţii pe vremea când era militar

Ministrul Apărării, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, susţine că Armata nu trebuie separată în cei care au fost în misiuni şi cei care nu au fost. "Noi nu puteam să mergem în misiuni dacă nu erau cei din ţara care să ne sprijine în executarea misiunilor", declară Ciucă.

 Afirmaţiile sunt făcute în contextul în care în spaţiul public a fost vehiculată ideea ca de pensia militară să beneficieze doar cei care au fost în teatele de operaţii. Nicolae Ciucă a luptat în Afganistan şi apoi în Irak în fruntea Batalionului 26 Infanterie, cunoscut drept Scorpionii Roşii. El a condus trupele româneşti în bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), prima bătălie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după Al Doilea Război Mondial. 

  

 "Precizez că pentru a susţine un militar în teatrele de operaţii este nevoie de 9 -12 oameni în activităţile de suport. Noi nu ne putem îndeplini misiunile, oriunde am fi, fără să ne bucurăm de tot ceea ce înseamnă liniile de suport logistic, liniile de suport tehnic, liniile de suport moral, care au o componenţa considerabilă în ceea ce înseamnă succesul acţiunii militare. 

  

 Sper că pentru mine să fie ultima data când fac precizarea că armată nu trebuie separată în cei care au fost în misiuni şi cei care nu au fost. Noi nu puteam să mergem în misiuni dacă nu erau cei din ţara care să ne sprijine în executarea misiunilor," explică Nicolae Ciucă, într-o postare pe Facebook. 

 "Logistică se face şi în teatrul de operaţii" 

  

 Ministrul arată că pericolul şi tot ceea ce înseamnă cadrul de desfăşurare a acţiunii militare este asumat de fiecare dintre militari, inclusiv de logisticieni, pentru că logistică se face şi în teatrul de operaţii. 

  

 "Cei care ies în misiune execută partea pur operativă a acţiunii militare dar, încă o data, şi acolo există elementele de sprijin-logistic, tehnic, medical, personal, comunicaţii şi informatică şi aşa mai departe, care sunt acolo, în teatru. 

  

 Faptul că execută misiunea dintr-o anumită locaţie, un pic mai "safe" (în siguranţă-n.red.), cum se spune, asta nu înseamnă că nu împărtăşesc aceleaşi elemente de pericol," afirmă generalul în rezervă, citat de ziare.com

  

 Nicolae Ciucă arată că potrivit legii, cei care ies la pensie în uniformă militară pe bază legii, nu depăşesc salariul net în plată la ieşirea la pensie. 

  

 "Militarii nu au pensie specială. Militarii, de la Alexandru Ioan Cuza încoace, beneficiază de pensie militară de serviciu," conchide ministrul Apărării. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite