Mineritul, meserie de muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional al Unirii a inaugurat ieri o expoziţie în care sunt expuse unelte de minerit, machete, fotografii şi hărţi. Obiectele provin din colecţii particulare din zona Munţilor Apuseni şi pot fi admirate până în data de 17 ianuarie.

Unul dintre obiectele ine­dite ale expoziţiei „Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei. Exploatările miniere de la Brad, Baia de Arieş, Băiţa şi Baia de Criş“ este o machetă care a fost făcută cadou, în perioada anilor ’80, lui Nicolae Ceauşescu. Macheta se află în patrimoniul muzeului de la începutul anilor ’90, când o mare parte din acest gen de obiecte au ajuns în diferite instituţii muzeale din ţară.

Hărţi originale

Este vorba despre un şteamp tradiţional, cu 12 săgeţi, un depozit de mină şi o gură de galerie minieră denumită 1 Mai. „Macheta redă în detaliu imaginea mineritului din perioada secolelor XVII-XIX, cu obiecte şi unelte. Este o machetă complexă, realizată de un meşter din Bucium după un şteamp din zona minieră Roşia Montană-Bucium“, a povestit muzeograful Marius Cristea. Şteampul este un utilaj folosit acum sute de ani pentru sfărâmarea minereului, din care era extras aurul.
Hărţi de 200-300 de ani în formă perfectă şi lizibile stârnesc, de asemenea, interesul muzeografilor şi consumatorilor de cultură şi tradiţii. „Hărţi recuperate din secolele XVII, XVIII, XIX, foarte bine realizate de către specialiştii acelor vremuri, sunt în această perioadă expuse aici“, a  explicat muzeograful. „Astăzi colecţionarii folosesc aceste hărţi pentru a se deplasa prin galeriile miniere. Ele s-au păstrat în vechile exploatări miniere. După ce acestea au fost desfiinţate, multe s-au pierdut. Doar colecţionarii care au conştientizat valoarea lor le-au păstrat. De acolo le avem şi noi“, a mai precizat el.
La deschiderea expoziţiei a fost prezent şi un fost miner. „Mineritul a suferit o stagnare după care a evoluat, pentru că nu se poate fără minerit. Din punct de vedere tehnologic, faţă de vremurile când eu făceam minerit, această meserie a evoluat spectaculos“, a spus Nicolae Costinaş, în vâstă de 82 ani.
Printre exponate se regăsesc şi vagonetele folosite la transportul pietrelor în galeriile miniere şi la suprafaţă. „Niciunul din exponate nu este orginal, având în vedere faptul că lemnul nu rezistă în timp. Confecţionarea unei astfel de vagonet pentru expoziţii poate ajunge la peste 1.200 euro“, a mai spus Cristea. Expoziţia este organizată în colaborare cu muzeul mineritului din Bochum, Germania şi este deschisă de marţi până duminică, inclusiv, între 9.00 şi 17.00.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite