Maşini noi pentru Poliţia Română. O altă licitaţie pentru autoturisme de patrulare este în derulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În octombrie 2015, Ministerul de Interne a achiziţionat 400 de autoturisme Volkswagen Polo
În octombrie 2015, Ministerul de Interne a achiziţionat 400 de autoturisme Volkswagen Polo

Poliţia Română îşi reînoieşte parcul auto. După ce în urmă cu 2 ani Inspectoratul General al Poliţiei Române a achiziţionat 400 de autoturisme Volkswagen Polo de la Porsche România, acum alte 222 de maşini de ultimă generaţie vor intra în dotarea poliţiştilor.

Câştigătorul licitaţiei, finalizate la 30 august 2017, a fost tot Porsche România, dealer pentru Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda şi Seat. Un alt dealer de maşini germane, Automobile Bavaria, a obţinut şi el un contract de la Poliţia Română, pentru livrarea a două SUV-uri BMW. În total, cei doi contractanţi trebuie să livreze Poliţiei 222 de maşini destinate muncii operative, împărţite în cinci loturi, în valoare totală de circa 11,7 milioane de lei, fără TVA. Autovehiculele vor fi livrate în termen de maximum 120 de zile de la data semnării contractelor.

Licitaţia, la care au participat şase ofertanţi (Porsche România, Automobile Bavaria, Rădăcini Motors, Renault Commercial Roumanie, Neste Automotive şi Rocatonaj 02)   a fost estimată, iniţial, la 14,1 milioane de lei, fără TVA, conform anunţului publicat pe SEAP în luna martie a acestui an. Criteriul principal de atribuire este preţul cel mai scăzut.

Maşini pentru munca operativă

Noile maşini destinate muncii operative a poliţiştilor sunt modele în patru usi, cu motoare pe benzină, cu tracţiune pe roţile din faţă, dotate cu sisteme de siguranţă. Datele din caietul de sarcini arată că ar putea fi vorba tot de maşini Volkswagen Polo.

Printre autoturismele achiziţionate se regăsesc şi două maşini de teren. Potrivit caietului de sarcini, acestea au următoarele caracteristici: motoare pe benzină, putere minimă 110 kw (150 CP), tracţiune 4x4, cutie de viteză manuală 5+1, aer condiţionat, oglinzi electrice şi încălzite, geamuri electrice, player CD/MP3 cu conexiune USB, sisteme de siguranţă (ESP şi ABS), minim 6 airbaguri şi scut metalic protector. În plus, maşinile vin la pachet şi cu anvelope de iarnă.

Poliţia Română mai are în derulare o licitaţie mult mai mare, a cărei valoare ajunge la 50 milioane de euro. Cu aceşti bani, Poliţia vrea să cumpere nu mai puţin de 5.600 de autovehicule, din care 5.500 pentru ordine publică şi poliţie rutieră, iar restul pentru muncă operativă. Ofertele vor fi deschise în a doua parte a lunii octombrie.

Când au fost făcute ultimele achiziţii

Ultimele achiziţii ale Poliţiei Române în materie de maşini s-au derulat în octombrie 2015. Atunci, Ministerul de Interne a a atribuit Porsche România un contract în valuare de 16,7 milioane de lei, fără TVA, bani pentru care dealerul a livrat poliţiştilor 400 de autoturisme Volkswagen Polo.

Maşinile, care vor ajuns mai ales în dotarea poliţiştilor de la Rutieră, sunt modele în patru uşi, din gama Comfortline. Acestea au motoare 1.2 TSI, cu tehnologie Blue Motionce, care dezvoltă doar 90 de cai putere. Preţul pe care l-a plătit MAI pentru o maşină a fost de 13.000 de euro. În plus, în această suma a intrat şi dotarea maşinilor cu sisteme pentru semnalizarea acustică şi vizuală, precum şi colantarea lor.

Aceste achiziţii au fost o întoarcere la normalitate după binecunoscută ”Afacere Logan”, prin care Poliţia Română a cumpărat un autoturism făcut la Mioveni cu aproape 78.000 de euro. Un preţ exorbitant pentru o Dacie, chiar şi cu dotări precum girofaruri sau etiloteste.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite