Lucian Bode, despre protestul de la metrou: Astfel de acţiuni nu pot avea loc nici dacă au caracter spontan în starea de alertă. Nu ne dorim să intervenim în forţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că nu este permis ca în situaţia pandemică existentă cineva să se supere şi să blocheze un mijloc de transport în Bucureşti, referindu-se la protestul de la metrou, precizând că legea va fi lege pentru toţi. „Respectaţi şi aplicaţi legea, nu ne dorim să intervenim în forţă, ne dorim să revenim la normalitate prin dialog”, a atras atenţia ministrul.

Lucian Bode a declarat, vineri, la Oradea, că principalul obiectiv pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne este să determine persoanele aflate în acest conflict să respecte legea. 

“Principalul nostru obiectiv pentru structurile MAI este acela de a determina pe toţi cei care sunt în acest conflict spontan să respecte legea. Legea este foarte clară, astfel de acţiuni nu pot avea loc nici dacă au caracter spontan în starea de alertă, sunt reguli de protecţie sanitară care sunt încălcate şi în consecinţă noi avem obligaţia să îi determinăm pe cei aproximativ 450-500 de angajaţi ai Metrorex care sunt în acest moment în această acţiune de protest să respecte legea”, a afirmat Bode. 

El a menţionat că deoarece mijloacele de transport de suprafaţă din Capitală s-au aglomerat în urma protestului de la metrou poliţiştii şi jandarmii trebuie să determine cetăţenii care călătoresc cu acestea să respecte normele de protecţie sanitară. 

“În acelaşi timp, suntem obligaţi pentru că efectul acestei acţiuni de protest l-aţi văzut la suprafaţă, aţi văzut că imediat mijloacele de transport în comun la suprafaţă ale STB-ului s-au aglomerat nepermis de mult, suntem cu efective într-un număr mai mare decât într-o situaţie normală, cu poliţişti, cu jandarmi, în teren pentru a determina cetăţenii să respecte regulile de protecţie sanitară în staţiile STB, în mijloacele de transport, avem această preocupare de a proteja cetăţenii care se deplasează cu mijloacele de transport în comun în Bucureşti”, a explicat ministrul de Interne.

El a mai declarat că cei de la Metrorex trebuie să se comporte ca nişte de dialog. 

“Pe de altă parte, chestiunea revendicărilor, a soluţiilor, evident că este la îndemâna Ministerului Transporturilor, la îndemâna Metrorex şi a partenerilor de dialog. Ei trebuie să se comporte ca nişte parteneri de dialog, nu ca nişte cetăţeni pentru care nu contează prevederile legale. Fac un apel către conducerea sindicatului de la Metrorex să meargă pe calea dialogului, să discute cu directorul general de la Metrorex, să discute cu conducerea ministerului şi să revină urgent la normalitate şi să respecte legea”, a menţionat Bode. 

El consideră că nu este permis ca în situaţia pandemică actuală cineva să blocheze o cale de transport în Capitală. 

“Nu este permis ca în situaţia pandemică în care ne aflăm cineva se supără şi blochează o cale de acces şi un mijloc de transport în Bucureşti aşa cum este metroul, vorbim de sute de mii de oameni care se deplasează zilnic cu metroul, este inadmisibil acest lucru, efectele acestei acţiuni spontane ale angajaţilor de la Metrorex sunt greu de cuantificat în ceea ce priveşte riscurile la care expun cetăţenii din Bucureşti. Trebuie să fie conştienţi că nimeni nu este mai presus de lege, iar legea va fi lege pentru toţi indiferent că e lider de sindicat sau eşti angajat al Metrorex sau eşti într-o steructură de conducere. Acesta este mesajul pe care l-am dat pentru colegii mei de la Poliţia Capitalei, de la Jandarmerie. Respectaţi şi aplicaţi legea, nu ne dorim să intervenim în forţă, ne dorim să revenim la normalitate prin dialog, dar nu putem să acceptăm ca cineva să îşi bată joc de sute de mii de români pentru că nu au ajuns la un acord în urma unui dialog”, a mai transmis Lucian Bode.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite