Analiză realizată de *Nicolae Ţîbrigan

În următoarele rânduri vă propun să investigăm instrumentarea, „sursele“ şi „distribuitorii“ mesajelor campaniei de denigrare a mişcării, cu miză pe termen lung de a discredita imaginea UE şi SUA în România.

„Dăzvăluirea“ Sputnik despre 10 miliarde de euro

Vârful de lance al propagandei pro-Kremlin în România îl constituie, în prezent, platforma de opinii (redenumite „ştiri“) – Sputnik. Articolul care lansează prima acuzaţie gravă la adresa protestelor din Piaţa Victoriei fusese publicat pe 27 noiembrie cu titlul alarmist „Dezvăluire: 10 miliarde de euro, în spatele manifestaţiilor“. Desigur că, primul gând care ne vine în minte ţine mai degrabă de o investigaţie jurnalistică, de aceea vom fi tentaţi să dăm click. Ce descoperim în schimb? Un comentariu din categoria „opinii“ asupra unei postări pe reţeaua Facebook a fostului senator Gelu Vişan, cu un trecut tot atât de controversat ca şi al finanţatorilor Sputnik. Acum, „rebotezat“ de propaganda pro-Kremlin în „politolog român“ cu postări pe Facebook pe post de „analize“.


Sursa: Facebook

Pe reţeaua de socializare, postarea lui Vişan nu are decât 181 de aprecieri şi 49 de distribuiri, însă articolul de pe Sputnik arată peste 9500 de accesări (şi nu ştim dacă e vorba de utilizatori unici).

La o analiză de conţinut mai atentă a articolului de pe Sputnik, descoperim că acesta se axează pe câteva teme centrale, cum ar fi: „Multinaţionalele şi Sistemul vând România“, „Cioloş a dat şpagă Multinaţionalelor“, „Protestele organizate de multinaţionale, partide, sindicate, securitate, DNA, Facebook şi cu bani“, „Protestele ca semn al disperării multinaţionalelor împotriva Directivei 1164/2016 a UE“.

În privinţa ultimului aspect, ar trebui să precizez că această directivă se referă la marile companii transnaţionale şi încearcă să limiteze cea mai evoluată formă de mare evaziune fiscală. Dincolo de asta, protestele din noiembrie-decembrie 2017 nu s-au referit exclusiv la reformele în domeniul politicilor fiscale iniţiate de actualul guvern. Mişcarea #REZIST a avut ca temă predilectă chestiunile privind modificările legilor justiţiei din România. Acest lucru poate fi verificat cu uşurinţă prin accesarea evenimentelor pe reţeaua Facebook lansate de următoarele pagini: Rezist.TV, Corupţia Ucide, Reuşim etc. De unde provin, totuşi, cele 10 miliarde de euro? Întrebarea rămâne deschisă, mai ales că nu avem date concrete ce-ar putea fi verificate.

M-am uitat la autorul articolului, şi l-am descoperit ca autor pe acelaşi Dragoş Dumitriu, fost parlamentar PRM şi „activist online“ pe Facebook pentru Sputnik. Şi asta doar dacă ne uităm cu câtă râvnă distribuie materialele propagandistice pe diverse grupuri de discuţii, cum ar fi: NU VREM SA LUPTAM IMPOTRIVA RUSILOR!, ANTENA 3 - grupul fanilor si telespectatorilor adevarati!!!, Vladimir Putin Fan Club, Mişcarea Conservatoare, ION COJA, DAN PURIC, TUDOR GHEORGHE ŞI ALŢI LIDERI SPIRITUALI etc.


Sursa: Facebook

Revenim la Gelu Vişan şi descoperim postări care reactualizează dezinformarea lansată încă în februarie anul acesta de presa de limbă rusă controlată de Kremlin, cum ar fi Ren TV, Rossia1/Rossia24, Ria Novosti etc., şi anume: „Protestatarii pregătesc o Lovitură de Stat  Maidanul Românesc“. Campania fusese atent analizată şi demontată de către o expertă LARICS, în cadrul analizei „PRESA RUSĂ DESPRE PROTESTELE DIN PIAŢA VICTORIE. CE NU SE AUDE LA MAE-UL FEDERAŢIEI RUSE, SE VEDE LA TV“. Judecând din perspectiva titlului, se pare că acum ceea ce nu se aude la MAE-ul, se poate citi din postările „agenţilor de influenţă“ din România.

Postarea din 9 decembrie este însoţită de câteva presupuse mesaje, conversaţii şi poze ale „neonaziştilor“ identificaţi de senator pe reţeaua Facebook, dar cărora nu le dă nume „pentru a nu le face publicitate“. Mă îndoiesc de faptul că „politologul“ de pe Sputnik ar fi anunţat măcar poliţia despre existenţa unor astfel de postări/poze, deoarece s-ar putea să fie false, sau chiar create de însuşi Vişan. Oricum, astfel de mesaje şi imagini sunt extrem de periculoase şi pot duce la escaladerea pe reţele sociale a discursului urii şi incitare la violenţă, de aceea este necesară şi o autosesizare din partea autorităţilor. Măcar să-l întrebe în privat pe domnul Vişan de unde le-a „descărcat“ şi de ce le-a distribuit pe Facebook fără să alerteze autorităţile competente.


Sursa: Facebook

Am identificat o listă de alte portaluri online, pe lângă Sputnik, care distribuie insistent, prin editoriale şi opinii, această „temă“ lansată de Kremlin încă la începutul acestui an: Jurnalul.ro, Cotidianul.ro, Justiţiarul.ro, Incisiv de Prahova, PSNews şi EVZ.ro. Logica falsă de tip „A determină pe B, chiar dacă B nu rezultă neapărat din A“, precum şi exagerarea sunt predominante în astfel de pseudo-analize.


Colaj cu principalele surse de distribuire a dezinformării „Maidan Românesc“

„Conspiraţia mondială #REZIST“

De altfel, mitul „conspiraţiei mondiale“ legate de proteste continue să bântuie „analizele“ unor pictori şi teologi „balcanici“, precum Paul Hitter sau Bogdan Duca. Coincidenţă sau nu, dar ambii folosesc bloguri personale ale căror „materiale anti-#REZIST“ au fost citate/comandate de Sputnik simultan (4 decembrie) şi distribuite pe reţele sociale de acelaşi Dragoş Dumitriu.

Ultima analiză „din interior“ a lui Paul Hitter despre mişcarea #REZIST, promovată de Sputnik, se extinde pe trei părţi (publicată pe blogul personal), cu detalii despre plăţi, tabele, scheme, print screen-uri despre activişti şi conexiunile lor. La prima vedere pare a fi o analiză detaliată, dar la o lectură mai atentă îţi dai seama că „talentul artistic“ al lui Hitter în materie de tablouri nu se poate transpune şi la nivel de investigaţie jurnalistică.

Hitter a făcut investigaţia ca un câine surd la vânătoare.  De exemplu, acesta reuşeşte performanţa să identifice legătura directă între culoarea coperţii unui volum lansat de Funky Citizens şi geaca roşie a preşedintelui Iohannis, cu care apăruse alături de protestatari. Un fel de „noapte a minţii“ în materie de investigaţie jurnalistică! Acum putem doar intui ce conexiuni ar fi făcut Hitter dacă volumul avea o copertă de culoare mov sau violet. Expresionism jurnalistic, nu altceva.

Volumul #REZIST cu copertă „asortată“ cu geaca preşedintelui României, în analiza lui Paul Hitter

Hitter mai fusese angrenat în dispute tăioase cu Institutul Elie Wiesel pe tema legii 217/2015 (privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii); având poziţii anti-vaccinare şi solidarizare cu „televiziunile văduvite de reclame“. E dreptul său să aibă diverse opinii, la fel cum e dreptul celorlalţi să raporteze orice postări de-ale lui Hitter care incită la ură interetnică sau rasială.

Pe de altă parte, „teologul“ Duca de pe Sputnik, ne povesteşte despre „slăbiciunea intelectuală a tefeliştilor“ (termen peiorativ folosit la adresa protestatarilor anti-guvern, provenind de la acronimul TFL – „tineri frumoşi şi liberi“). De altfel, Duca este cunoscut prin discursul său anti-oocidental şi admiraţia pe care o manifestă faţă de preşedintele Putin. Folosind eroarea logică argumentum ad ignorantiam, Duca face o similaritate între gândirea politică a bolşevicilor şi chiar a fasciştilor italieni cu cea a protestatarilor din Piaţa Victoriei, susţinând o generalizare amplă a faptului că existenţa lozincilor nu poate fi contestată, deci orice tip de similarităţi pot fi permise.


Captură de pe Sputnik a editorialului semnat de Bogdan Duca

„Tefelistul autentic este cel în care lozinca a prins rădăcini. El nu mai vede oameni în adversari ci….corupţi, hoţi, criminali, etichete care prin conţinutul lor moral duc la respingerea dialogului şi la condamnare“, scrie Duca, dar fără să mai caute câteva lozinci lansate recent de „organizatorii“ protestelor de susţinere a guvernului în cadrul campaniei #ajunge. Etichete precum: „sorosişti“, „Statul Paralel“, „cei care ne vor colonie“, „cei care reclamă România Înaltelor Porţi“, „cei care confiscă votul românilor“ etc. sunt demne de bolşevici sau fascişti?

Desigur că şi astfel de replici „ard puntea de dialog“, dar nu se vor găsi niciodată în comentariile lui Duca, şi cu atât mai mult pe Sputnik.

Moscova #ajunge şi ea...

Am vrut să văd cine stă în spatele campaniei #ajunge, aşa că la o simplă căutare pe Facebook am dat de pagina administrată anonim Veninosul, despre care aflăm că ar fi o „pagină de caricatură şi pamflet politic“, dar care „luptă împotriva statului paralel şi ilegitim (sic!)“ (de parcă ar exista state paralele legitime).


Sursa: Facebook

Aceleaşi mesaje le găsim şi pe posterul online disponibil pe pagina mitingului organizat de PSD Dolj la Craiova pe 9 decembrie, amânat şi transformat ulterior într-un eveniment de comemorare a Regelui Mihai I. Acelaşi Veninosul distribuise pe 5 decembrie şi un spot video realizat de site-ul Gândeşte.org (Gândeşte România): „9 DECEMBRIE: DEŞTEPTAŢI-VĂ, C-AM DORMIT DESTUL“, urmând alte trei spoturi distribuite pe 8 decembrie. De ce este important asta şi ce legătură are aici Kremlinul? Propun să ne uităm un pic pe investigaţia realizată de jurnaliştii de la PressOne despre clipul cu tinerii leceeni care îndemnau în 2015 într-un glas: „Gândeşte România!“, încercând să ne convingă că România aderase la NATO cu şpagă; precum şi peste contul de Facebook al administratorului site-ului Gândeşte.org (cu lozinca militantistă CONTRAPROPAGANDĂ), Dan Alexandrescu – patronul firmei Sedcom Libris, care gestionează lanţul de librării din Alexandria.

Dan Alexandrescu, rândul doi din stânga. Sursa: Facebook

Unul dintre grupurile de discuţii din care face parte Alexandrescu este СИРИЯ. ИРАК. БЛИЖНИЙ ВОСТОК. ВЕСЬ МИР (ГРУППА ПОДДЕРЖКИ ИНТЕРЕСОВ РОССИИ НА БЛИЖНЕМ ВОСТОКЕ И ВО ВСЁМ МИРЕ...), sau pe româneşte: „Grupul de susţinere a intereselor Rusiei în Orientul Apropiat şi întreaga lume...“. Sperăm că nu de acolo se inspiră pentru materialele site-ului său.

Dacă vom căuta pe Facebook care sunt postările coordonatorului Gândeşte.org, vom descoperi următorul tablou:


Sursa: Facebook

Cu câtă tenacitate a distribuit anunţul despre mitingul programat pentru 9 decembrie! Intrăm pe site-ul cu „ştiri alternative“ administrat de Alexandrescu, şi găsim aceeaşi „analiză“ a pictorului Hitter, preluată de pe alt site tot atât de obscur – Active News.

Se pare că ne învârtim în cerc. De fapt, e o spirală care se alimentează şi se intersectează cu diferite mesaje, inclusiv cu cele alimentate cu propaganda Kremlinului prin Sputnik. Reţeta este simplă şi fusese testată încă în perioada Războiului Rece. Cu ajutorul câtorva lozinci cu impact emoţional puternic în rândul populaţiei, cu condiţia să se precizeze exact inamicii externi (Multinaţionalele, Sorosiştii, vânzătorii de Ţară, petiţionarii la Înaltele Porţi, NATO, SUA etc.) plus câteva imagini tot atât de emoţionale, dar care să sublinieze o suferinţă umană (nu contează dacă sunt furate de la alte campanii sau de pe coperţi de carte).


Imaginea originală a fost folosită pe coperta volumului „How Man Torture Woman Mentally Not Physically“. Ulterior, aceasta ajunge să fie folosită în campania #AJUNGE


Pictură a artistului Lukasz Posland folosită în campania anti-#REZIST de către pagina @Veninosul

Rezultatul va deveni palpabil în scurt timp şi se va contabiliza în like-uri, share-uri şi comentarii acide. Că deh... eşti „bun român“, nu ca alţii, supuşi Înaltelor Porţi

Dar Kremlinul râde şi aşteaptă...

*Nicolae Ţîbrigan este licenţiat în Sociologie la Universitatea din Bucureşti, absolvent al masterului de Studii de securitate din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti. În prezent este înscris la Şcoala doctorală de Sociologie. Începând cu 2013 devine asistent de cercetare la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române.