Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ: 17 cadre medicale au spus în faţa procurorilor că normele PSI erau o formalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Digi24.ro
Imagine: Digi24.ro

Un număr de 17 cadre medicale au fost audiate, joi, în cadrul anchetei privind cauzele incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ din data de 14 noiembrie 2020. Martorii au declarat în faţa anchetatorilor că nu ştiau cum să acţioneze în caz de incendiu, deoarece instructajul PSI erau doar o formalitate, iar secţia era arhiplină.

„După 12 ore de audieri maraton la Piatra Neamţ şi un total de 17 persoane audiate, ies detalii şocante la iveală. În primul rând cele 17 cadre medicale au declarat la unison că protecţia contra incendiilor era doar o foaie semnată retroactiv şi de esenţă nimeni nu ştia cum trebuie să acţioneze în caz de incendiu. Instructajul PSI era doar o formalitate într-o secţie ATI cu circuite electrice învechite”, a declarat pentru Adevărul avocatul Adrian Cuculis.

Trei din cei 17 martori au arătat că injectomatul din Secţia ATI a fost cauza probabilă a incendiului, dar audierile au relevat şi alte nereguli.

Avocat: „Sistemul ne omoară prin incompetenţa lui”

„Secţia ATI nu dispunea de ventilatoare pentru recirculare (din declaraţii), aerisirea făcându se manual prin deschiderea geamurilor. Metodă primitivă şi regăsită în foarte multe secţii ATI din ţară. Cauza probabilă a incendiului este arătată de către 3 din cele 17 cadre medicale că fiind injectomatul care a propagat focul către combinezonul asistentei, ce va fi reaudiată mâine (n.r. - vineri). Din întrebările-capcană puse de către noi, respectiv: «erau aprinse candele în secţia ATI?», cu toţii au răspuns mincinos că NU, deşi din planşele foto din dosar , reiese clar faptul că se aprindeau asemenea candele chiar în secţia ATI. De asemenea, au declarat cadrele medicale că secţia ATI era mult prea aglomerată şi era imposibil să te mişti printre pacienţi. Tragem concluzia amară după 12 ore de audieri că sistemul ne omoară cu incompetenţa lui”, a mai declarat avocatul Adrian Cuculis.

În 14 noiembrie, în Secţia ATI de la Spitalul Judeţean Neamţ a izbucnit un incendiu, iar zece persoane au murit. Şase pacienţi aflaţi la ATI au fost transferaţi la Leţcani, întrucât secţia nu mai putea fi folosită. Cinci au decedat ulterior, bilanţul morţilor ajungând la 15.

Cătălin Denciu, medicul care a suferit arsuri grave după ce a încercat să salveze pacienţii în timpul incendiului de la secţia ATI a spitalului din Piatra Neamţ, îşi continuă în prezent recuperarea la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia.

Rudele unui decedat cer daune de 1 milion de euro

Primele audieri de martori în dosarul incendiului de la secţia ATI a Spitalului din Piatra Neamţ au început pe 12 februrie, la aproape trei luni de la tragedia în urma căreia 15 persoane au murit şi mai multe au fost rănite.

Pe data de 24 noiembrie a fost depusă prima plângere penală formulată de rudele unui pacient mort în incendiul din Secţia ATI a Spitalului din Piatra Neamţ a fost depusă la Parchetul General. Mama şi fiul pacientului Ion Toma consideră că unitatea medicală este primul responsabil pentru tragedie şi cer, prin avocat, daune de 1 milion de euro.

Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a desfăşurat, în perioada 19 - 29 ianuarie 2021, activităţi de îndrumare şi control în câteva spitale din Neamţ, iar concluziile nu sunt deloc îmbucurătoare, tragedii ca cea petrecută pe 14 noiembrie 2020 la Spitalul Judeţean, când zece pacienţi internaţi la Secţia ATI au decedat într-un incendiu, putându-se repeta. 

Au fost constatate 72 de nereguli, s-au aplicat 37 avertismente şi patru amenzi în cuantum de 62.500 lei, controalele vizând Spitalul Judeţean de urgenţă Piatra Neamţ, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Bisericani, Spitalul de Psihiatrie Sfântul Nicolae Roman şi unităţile din oraşele Roman, Bicaz şi Târgu Neamţ. 

Cum era de aşteptat, cea mai importantă neregulă a vizat funcţionarea fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, nu pentru că nu s-ar face diligenţe pentru obţinerea ei, ci pentru că acest lucru necesită investiţii în tot felul de instalaţii, dar fondurile lipsesc la majoritatea unităţilor sanitare cu paturi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite