Guvernul face clarificări după ridicarea stării de alertă: Certificatul verde la intrarea în ţară nu mai este necesar. Formularul de localizare, încă în vigoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Purtătorul e cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut o serie de clarificări cu privire la măsurile care nu vor mai fi în vigoare după încheierea stării de alertă. Cetăţenii nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul verde sau testul negativ la intrarea pe teritoriul României, însă completarea formularului de localizare a pasagerului (PLF) va rămâne în continuare necesară.

„În privinţa certificatului verde şi a altor condiţii de intrare în ţară care erau utilizate în contextul pandemiei, în urma hotărârii CNSU de ieri care ridică starea de carantină pentru persoanele care nu prezentau certificatul verde sau testarea negativă la intrarea în ţară, ca o consecinţă a acestei hotărâri, nicio persoană care va pătrunde pe teritoriul României fără sa aibă certificat verde sau astfel de test nu va avea nevoie de carantină.

Rămâne util ca document pe care cetăţenii români îl pot utiliza călătorind în alte ţări care au menţinut această formulă, dar nu necesar pentru a intra în România fără să intri în carantină”, a explicat Dan Cărbunaru, miercuri, a finalul şedinţei de Guvern. 

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai precizat că valabilitatea certificatelor verzi rămâne conform OUG 68/2021, adică până la 31 decembrie. „Deci nu va mai fi un document obligatoriu pentru cetăţenii români la intrarea în ţară. Nici testarea nu se va include printre condiţiile pentru a evita carantinarea”, a mai adăugat acesta.

Formularul de localizare PLF rămâne în vigoare

„În ceea ce priveşte formularul de localizare a pasagerului, până când nu va fi abrogată OUG 129/2021 acesta va rămâne necesar, deci pentru cei care intră în România va trebui să fie completat. Există demersuri de a renunţa la acest document, dar pe toată perioada sa de valabilitate rămâne în vigoare. Facem un apel în continuare la cetăţenii români sa continue să completeze aceste formulare până când actul normativ în vigoare va fi abrogat”, a mai spus Cărbunaru. 

Precizarea reprezentantului Guvernului vine după ce, marţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis că formularul de localizare nu va mai fi necesar la intrarea în ţară. „Formularul PLF nu va mai fi solicitat. De asemenea, la intrarea în ţară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID”, a spus Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă. 

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului i-a îndemnat pe oameni respecte recomandările autorităţilor în legătură cu măsurile de protecţie împotriva COVID-19, chiar dacă starea de alertă s-a încheiat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite