Două aeronave de tip F-16 Fighting Falcon, din lotul de cinci, au sosit în ţară. Când vor ajunge celelalte

Două aeronave de tip F-16 Fighting Falcon, din lotul de cinci, au sosit în ţară. Când vor ajunge celelalte

FOTO Wikipedia

Primele două aeronave F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române au sosit, vineri, din Portugalia, în Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, de la Borcea. Următoarele două aeronave vor fi livrate până la sfârşitul acestui an, iar ultima, în primul trimestru al anului 2021.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Apărării anunţă, vineri, că primele două aeronave de tip F-16 Fighting Falcon, din lotul de cinci cumpărate, au sosit în ţară.
 
Cele cinci aeronave sunt în cofiguraţie M5.2, la fel ca celelalte 12 care se află deja în dotarea Armatei României.
 
”Achiziţia a încă cinci aeronave F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent va asigura creşterea securităţii României prin executarea permanentă a apărării spaţiului aerian naţional/NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate”, a transmis MApN.
 
Achiziţia celor cinci aeronave a fost făcută conform Legii pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Etapa de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", care a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 19.12.2019”.
 
În aceeaşi lună a fost semnat şi contractul cu Guvernul Republicii Portugheze pentru achiziţia aeronavelor, din excedentul acestei ţări, precum şi a unui pachet de bunuri şi servicii care include, printre altele, modernizarea avioanelor la un standard superior, elemente de suport logistic şi instruirea personalului tehnic ingineresc.
 
Pentru achiziţionarea pachetului de bunuri şi servicii complementare sunt în curs de atribuire Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA, specifice Programului Foreign Military Sales - FMS.
 
”Programul va permite şi creşterea nivelului de instruire a personalului tehnic ingineresc, precum şi crearea capabilităţii de reparaţii capitale pentru motoarele ce echipează avioanele F-16”, a mai transmis MApN.
 
Forţele Aeriene Române mai au în dotare 12 aeronave F-16 Fighting Falcon, care execută deja misiuni de poliţie aeriană.
 
Prin Hotărârea CSAT din 27.09.2012 a fost aprobată Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene” care prevede realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene finale, reprezentată de trei escadrile de luptă dotată cu câte 16 avioane multirol fiecare.
 
Pentru aceasta, au fost semnate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013, contracte cu Guvernul Republicii Portugheze şi Guvernul SUA pentru achiziţionarea a 12 avioane F-16. Aeronavele au fost livrate în perioada 2016-2017 - şase la 29.09.2016,  trei la 15.11.2016 şi trei la 28.09.2017.                                                                                                               
Ulterior sosirii în ţară a lotului de cinci aeronave, toate cele 17 aparate de zbor F-16 Fighting Falcon  vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6.5R.
 
Adoptarea Legii 237/2019 şi semnarea contractului cu Republica Portugheză asigură premisele pentru ca industria naţională de apărare să execute lucrările de mentenanţă, reparaţiile capitale la motoare şi modernizarea aeronavelor F-16 la standardul M.6.X. 
 
Operatorul S.C. AEROSTAR S.A. – Centrul de mentenanţă pentru aeronavele F 16 din dotarea Armatei României, va asigura mentenanţa pentru acest tip de aeronave, SMFA şi AEROSTAR încheind recent un protocol de colaborare în acest sens.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: