Direcţia Generală Anticorupţie „ascultă” de un milion de lei mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Generală Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne a dat în numai trei luni în jur de un million de lei (fără TVA) pe „tehnică operativă”. Adică pe scule, aparatură şi accesorii necesare pentru supravegherea audio-video. „Cireaşa de pe tort” este o maşină complet echipată numai bună pentru misiuni de filaj. În plus, DGA şi-a luat şi maşini de 1,7 milioane de lei.

Ultima achiziţie de echipamente de tehnică operativă a fost finalizată în urmă cu puţin timp. Este vorba de cumpărarea de „aparate audio şi video de înregistrare şi redare” în valoare de 25.988 lei fără TVA. Contractul a fost câştigat de compania vi Technologies SRL. care pe site-ul propriu arată că vinde, printre altele, soluţii tactice de urmărire GPS, soluţii de urmărire şi interceptare GSM şi Wi-Fi, soluţii de detectare a scurgerilor de informaţii sau de deschidere a încuietorilor. „Produsele şi soluţiile noastre sunt destinate numai poliţiei, agenţiilor de informaţii, forţelor speciale şi altor organizaţii autorizate de govern”, se arată pe site-ul firmei.

La începutul anului, DGA încheia un alt contract pentru echipamente similare. Valoarea acelei tranzacţii a fost de 279.800 lei fără TVA. Conform datelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, atunci s-au cumpărat aparate audio şi video de înregistrare şi redare, accesorii pentru acestea şi truse de scule necesare pentru montarea dispozitivelor. Acest contract a fost câştigat de firma FOCUS TRADING '94 SRL.

DGA şi-a luat şi aparate de radiotelecomandă

Şi în luna septembrie a anului trecut DGA a mai făcut o astfel de achiziţie în valoare de peste un sfert de million de lei, fără TVA. Pe lângă aparatura audio şi video de înregistrare şi redare, anul trecut au fost schiziţionate şi „computere portabile sau aparate de radiotelecomandă” care au fost furnizate de firmele Q-EAST SOFTWARE SRL, Asti International SRL şi ANDYTEH CONCEPT SRL.

Direcţia Generală Anticorupţie şi-a luat şi un „autovehicul pentru muncă operativă (supravegheri operative, dotat cu echipamente de tehnică specială de supraveghere operativă)”. Această achiziţie a fost mai costisitoare, DGA scotând din visterie 335.000 lei fără TVA bani care au ajuns la compania MIDOCAR SRL.

Cea mai substanţială investiţie a fost însă făcută când Direcţia a cumpărat „autovehicule pentru activitatea de prevenire a corupţiei” în valoare de 1,7 milioane de lei. Deşi denumirea este pompoasă, concret este vorba de nişte banale autoturisme Skoda Fabia. În acest caz, banii au provenit din Fondul pentru Securitate Internă, cu finanţare naţională şi finanţare externă nerambursabilă.

Ce spune legea

Conform articolului 15 al Regulamentului de organizare şi funcţionare a Direcţiei Generale Anticorupţie, instituţia este autorizată să „deţină şi să folosească, în condiţiile legii, mijloace tehnice speciale pentru obţinerea, verificarea, prelucrarea şi stocarea informaţiilor privitoare la faptele de corupţie din competenţa legală”. De supravegherea efectivă se ocupă Serviciul tehnic care, în baza unei ordonanţe de delegare, va monta, masca, disimula şi adapta la faţa locului tehnica de supraveghere. Tot acest serviciu se ocupă de prelucrarea înregistrărilor audio-video obţinute cu ajutorul mijloacelor tehnice pe parcursul misiunilor operative.

Cu ce se ocupă DGA

Direcţia Generală Anticorupţie se ocupă printre altele cu activităţi specializate de prevenire a faptelor de corupţie în rândul personalului MAI; organizează şi desfăşoară campanii/acţiuni de prevenire a corupţiei pentru conştientizarea consecinţelor implicării în fapte de corupţie şi efectuează investigaţiile necesare pentru descoperirea şi combaterea faptelor de corupţie săvârşite de personalul MAI. De asemenea, efectuează testarea integrităţii profesionale a angajaţilor de la Interne. Nu în cele din urmă angajaţii DGA desfăşoară activităţi de suport tehnico-operativ în vederea punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică, constând în supraveghere video, audio, prin fotografiere şi / sau de localizare sau urmărire prin mijloace tehnice, dispuse prin mandat de supraveghere tehnică / ordonanţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite