Condamnat pentru malpraxis, numit director de spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Neaţă, chirurg şi director al Spitalului din Târgu-Jiu
Gheorghe Neaţă, chirurg şi director al Spitalului din Târgu-Jiu

Chirurgul Gheorghe Neaţă este de ieri noul manager al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu. În urmă cu 11 ani, el a lăsat un om paralizat. Medicul Neaţă a fost condamnat, în 2005, la plata a aproape un miliard de lei vechi ca despăgubire că l-a nenorocit pe Ion Milconiu. Chirurgul consideră că a plătit destul.

Chirurgul Gheorghe Neaţă este de ieri (luni) noul manager al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu. În urmă cu 11 ani, acesta a lăsat un om paralizat pentru tot restul vieţii. În 1999, Ion Milconiu, din satul Râpa, din apropiere de Motru, a fost operat de „subocluzie intestinală" de către medicul Neaţă.

Tot el i-a făcut şi rahianestezia, pentru că la intervenţie nu s-a prezentat un medic anestezist. Din păcate, după operaţie, pacientul a rămas paralizat, fiind imobilizat la pat. Medicii legişti au constatat că injecţia administrată de Neaţă pentru anestezierea pacientului a fost făcută necorespunzător şi a cauzat paralizia bolnavului.

Obligat la despăgubiri

Ion Milconiu a depus de altfel o plângere penală împotriva lui chirurgului gorjean. Acesta a fost obligat, în 2005, printr-o decizie a Curţii de Apel Craiova, să-i plătească pacientului 80.000 de lei şi o rentă viageră lunară de 300 de lei.

„De 11 ani sunt imobilizat la pat, iar soţia mea, Cornelia, mă ajută când am nevoie. De situaţia aceasta se face vinovat doctorul Neaţă. M-am judecat cu el prin tribunale cinci ani, am ajuns până la Înalta Curte de Justiţie. Cei de la Colegiul Medicilor de la Gorj şi Bucureşti l-au luat în braţe, însă la Institutul «Mina Minovici» l-au declarat vinovat. De 11 ani, nu s-a interesat o dată de sănătatea mea. Nu am ştiut că l-au pus director la spital. Păcat!", a spus Ion Milconiu (64 de ani).

„S-a terminat conform legii"

Pentru chirurgul Gheorghe Neaţă incidentul este încheiat. „S-a terminat conform legii. S-a întâmplat, am plătit toate daunele, am şi acte în acest sens. Îmi doream să fiu numit în funcţia de director şi vreau să le cer gorjenilor să aibă mai mare încredere în actul medical. Sper ca în cel mai scurt timp să formăm o echipă şi să dăm o altă notă spitalului", a declarat chirurgul Neaţă, care ieri şi-a luat în primire funcţia.

„Orice medic poate fi reabilitat"

Ion Milconiu, pacientul care a rămas paralizat

Ion Milconiu, pacientul care a rămas paralizat

Potrivit legii malpraxisului, în România, medicul poate profesa dacă instanţa nu i-a ridicat acest drept. „Dacă doctorului Gheorghe Neaţă nu i-a fost ridicat dreptul de a profesa, el îşi poate desfăşura activitatea în spital.

În condiţiile în care acest caz s-a întâmplat în urmă cu 11 ani este posibil să intervină şi reabilitarea", a declarat prof. dr Vasile Astărăstoaie, şeful Colegiului Medicilor. El a mai explicat că, potrivit legii, dacă unui medic îi este ridicat dreptul de a profesa, el poate cere oricum reabilitarea după cinci ani. Chiar şi atunci când un doctor este exclus din Colegiul Medicilor, acesta poate solicita după un anumit interval de timp să fie reprimit în rândul doctorilor.

În Italia nu există o reglementare unică. „Fiecare caz este evaluat în parte, în cele mai grave, medical nu mai poate profesa, pentru alte cazuri I se permite acest lucru în continuare. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul funcţiilor de conducere", a precizat Mariateresa Garbarini, jurist la Ordinul Medicilor din Milano, Italia.

Erorile, incompatibile cu funcţiile de conducere

În Spania, în cazurile cele mai grave de malpraxis, medicii sunt pedepsiţi cu închisorea sau îşi pierd definitiv dreptul de a profesa. Alte sancţiuni care se aplică în astfel de cazuri sunt suspendarea temporară a licenţei şi amenzi.

„Niciun doctor care a fost găsit vinovat de malpraxis nu poate ocupa funcţii de conducere într-o unitate spitalicească", a explicat Cristian de la Torre Fuentes, medic în cadrul Spitalului „Gregorio Maranon" din Madrid, unul dintre cele mai cunoscute din Spania şi din Europa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite