Codruţa Kovesi a plecat spre Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos /  Octav Ganea
Foto Inquam Photos /  Octav Ganea

Laura Codruţa Kovesi a plecat spre Bruxelles acolo unde are loc concursul pentru şefia de procuror şef al Parchetului European. La prânz fosta şefă DNA a fost informată de Adina Florea, la Secţia pentru anchetarea magistraţilor, că este urmărită penal pentru comiterea mai multor infracţiuni.

Fostul procuror şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, la ieşirea de la audierile din Secţia pentru Investigarea Magistraţilor, că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect şi că a făcut două cereri de recuzare.

Ea a fost citată la Secţia Specială în aceeaşi zi în care avea bilete să plece spre Bruxelles.

Laura Codruţa Kovesi şi-a depus candidatura pentru postul de şef al Parchetului European. Înfiinţat în 2017, Parchetul European va investiga infracţiunile care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupţie ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.

Ce este Parchetul European

Parchetul European va funcţiona ca un birou unic pentru toate statele membre participante.

Procurorii Parchetului European vor efectua investigaţii în toate statele membre participante într-un mod coordonat, vor face rapid schimb de informaţii şi îşi vor uni eforturile pentru a asigura coordonarea anchetelor, îngheţarea rapidă sau punerea sub sechestru a bunurilor şi vor solicita, când va fi cazul, arestarea persoanelor suspecte de comiterea de infracţiuni, toate acestea în cadrul unei strategii europene comune în materie de cercetare şi de urmărire penală.

Parchetul European va fi construit pe două niveluri: unul central şi unul naţional. Nivelul central va consta din procurorul-şef european, 21 de procurori europeni (câte unul pentru fiecare stat membru participant), din care doi vor fi adjuncţi ai procurorului-şef european, directorul administrativ şi personal tehnic şi de investigaţie. 

Nivelul descentralizat va consta din procurori europeni delegaţi care se vor afla în statele membre participante. Investigaţiile şi urmăririle penale efectuate la nivel naţional vor fi supravegheate de la nivel central.

Cum vor fi selectaţi procurorii Parchetului European

Procurorul-şef european şi procurorii europeni vor fi selectaţi de către un comitet de selecţie. Din acest motiv, Comisia a propus, la 31 iulie 2018, o decizie de punere în aplicare a Consiliului pentru numirea membrilor comitetului de selecţie. Principala sarcină a comitetului de selecţie va fi întocmirea unei liste restrânse de candidaţi pentru postul de procuror-şef european şi de evaluare a calificărilor candidaţilor la procurorii europeni înainte de numirea acestora de către Consiliu.

Douăsprezece persoane vor face parte din acest comitet de selecţie. Comitetul de selecţie urmează să selecteze procurorul-şef european şi procurorii europeni până la sfârşitul anului 2019.

În prezent, numai autorităţile naţionale pot efectua cercetări penale şi începe urmărirea penală în cazuri de fraudă care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii.

Instituţia va avea sediul la Luxemburg. Parchetul European îşi va putea începe activitatea la sfârşitul anului 2020.

Favorita la funcţia de şef al Parchetului European

Roberta Metsola, coordonatoarea PPE în Comisia LIBE, forul care o va audia pe Laura Codruţa Kövesi pentru funcţia de şef al Parchetului European, anunţa joi, în ziua în care Kovesi primea citaţia de la Secţia Specială, că fosta şefă a DNA este favorită pentru postul european. 

PPE este cel mai mare grup politic de la Bruxelles. Într-o notă personală, trebuie să recunosc că CV-ul şi determinarea Laurei-Codruţa Kövesi o fac favorită pentru acest post. De fapt, ea s-a plasat deja pe primul loc după selecţia făcută de un panel special. Aştept cu nerăbdare să am ocazia de a discuta despre acest rol cu doamna Kövesi şi cu ceilalţi doi candidaţi”, a spus Roberta Metsola, coordonatoarei PPE în Comisia LIBE. 

Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“. Laura Codruţa Kövesi şi ceilalţi doi candidaţi vor fi audiaţi în comisia LIBE pe 26 februarie la ora 15.00 (ora României). Pe 27 februarie se va întruni COREPER, reuniunea tuturor ambasadorilor statelor UE pe lângă instituţiile europene. Ambasadorul României e Luminiţa Odobescu, iar aceasta va vota în funcţie de mandatul oferit de Guvern.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite