Dăncilă, despre audierea lui Kovesi: Îmi doresc ca justiţia să-şi facă datoria şi să fie independentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României, Viorica Dăncilă, a declarat vineri la finalul şedinţei din plenul Parlamentului că nu vrea să comenteze audierea Laurei Codruţa Kovesi, însă vrea ca justiţia „să-şi facă datoria”.

Întrebată despre audierea fostei şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi, premierul a explicat că „nu este treaba premierului să comenteze probleme legate de justiţie. Atât îmi doresc, ca justiţia să-şi facă datoria şi să fie independentă”.

Cât despre candidatura lui Kovesi la funcţia de procuror-şef european, Dăncilă a spus că „această funcţie, de procuror european, nu e legată de preşedinţia Consiliului UE. Nu avem nominalizarea pentru procurorul european pe agenda preşedinţiei rotative. Se discuta în Parlamentul European, în comisia LIBE şi atât timp cât nu se află pe masa preşedinţiei rotative nu am sa comentez”.

Miercuri seară, Laura Codruţa Kovesi a declarat că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, având calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

O zi mai târziu, Adina Florea, procurorul care instrumentează dosarul, a precizat că acesta a fost deschis în baza unei plângeri depuse de Sebastian Ghiţă.

 
Dat în urmărire internaţională pentru fapte de corupţie, acesta din urmă a anunţat anul trecut, pe 9 decembrie, că a reclamat-o la Secţia pentru anchetarea magistraţilor pe Kovesi pentru constituire de grup infracţional organizat. Acesta susţinea fosta şefă DNA i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea lui Nicolae Popa. Poliţia Română îl contrazice însă şi spune că „procedura a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin structura de specialitate. Semnarea contractului de prestare servicii şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de  Inspectoratul General al Poliţiei Române, la data de 14.04.2011”.

Totodată, deşi Koveşi are susţinerea PPE pentru funcţia de şef al Parchetului European, surse diplomatice au susţinut pentru „Adevărul” că nu va susţine candidatura fostei şefă DNA.

Laura Codruţa Kovesi şi ceilalţi doi candidaţi vor fi audiaţi în comisia LIBE pe 26 februarie la ora 15.00 (ora României). Pe 27 februarie se va întruni COREPER, reuniunea tuturor ambasadorilor statelor UE pe lângă instituţiile europene. Ambasadorul României e Luminiţa Odobescu, iar aceasta va vota în funcţie de mandatul oferit de Guvern.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite