Cerşetori „dresaţi“ cu biciul pentru cai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Somna Rostaş (foto stânga), Marcu Rostaş şi Mihai Neculai Rostaş (foto dreapta, în verde)
Somna Rostaş (foto stânga), Marcu Rostaş şi Mihai Neculai Rostaş (foto dreapta, în verde)

Un clan de interlopi din Suceava şi-a organizat o reţea de cerşetorie după un scenariu aproape identic cu cel al filmului „Filantropica“. Zeci de persoane au fost racolate de interlopi din Moldova şi au fost trimise la cerşit în străinătate. Cei care nu reuşeau să obţină sume mari de bani erau bătuţi cu bestialitate.

Stau la colţul străzii, la semafoare sau pur şi simplu se agaţă de orice trecător. Vor „un bănuţ" pentru un codru de pâine.

Mai citiţi şi:

Traficanţi eliberaţi de „completul de aur“

S-au obişnuit să fie înjuraţi şi bătuţi. Hainele zdrenţuite şi feţele triste nu-i trădează. Oricine i-ar numi cerşetori. În realitate sunt sclavii unor reţele bine organizate, de pe urma cărora „şefii" lor câştigă mii de euro pe lună, îşi fac vile şi se plimbă cu limuzine.

"Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană", spune „cerşetorul" Pepe, interpretat de regretatul Gheorghe Dinică, în filmul „Filantropica".

Marcu Rostaş, zis Gogu, din Suceava, a urmat sfatul dat de acest personaj şi a pus bazele unei reţele internaţionale de cerşetori. Fiecare victimă a sa are o poveste. Sunt copii orfani sau abandonaţi de părinţi şi persoane cu handicap fizic sau mintal.

Marcu Rostaş, împreună cu cei patru fii ai săi - Mihai Neculai, Săvel Cristian, Vasile Urizan, Amarildu Cezar - şi soţia Somna au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT fiind acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi trafic de minori.

Şcoliţi în cerşetorie

Cerşetorii clanului Rostaş erau recrutaţi din pieţele din Suceava, din spitale sau din gară. Majoritatea erau sechestraţi şi ameninţaţi cu bătaia, iar dacă încercau să fugă erau aspru pedepsiţi.

Victimele făceau un stadiu de trei luni în oraşul moldovean, unde erau plasaţi cu proteze false şi cârje metalice în locuri aglomerate pentru a vedea dacă se descurcă. Dacă treceau probele, erau transportaţi „la muncă", în intersecţiile din oraşul polonez Varşovia.

Clanul a încercat să intre şi pe piaţa cerşetorilor din Londra, dar concurenţa şi legislaţia împotriva vagabonzilor i-au făcut să se răzgândească. Familia Rostaş a investit profitul de pe urma cerşetorilor în construcţia a două vile din Suceava, în terenuri, într-o garsonieră şi au achiziţionat mai multe autoturisme de lux.

Van Dam, zis Brusli, bolnav de plămâni, a fost recrutat de Mihai Neculai Rostaş de pe patul de spital. Mama lui „Brusli" era internată la spitalul de neuropsihiatrie, tatăl alcoolic era şomer şi fără locuinţă.

El a acceptat să cerşească pentru clanul Rostaş pentru mâncare şi un loc unde să pună capul pe pernă. În Suceava, el a cerşit stând pe jumătate dezgolit. Strângea zilnic între 50 şi 100 de lei. O poveste similară a avut şi „Picior de copil".

A fost luat de la o casă de copii. Era şchiop. Alţi trei fraţi - „Manu", „Neluţu" şi Petrică - au fost folosiţi la mici furtişaguri şi la cerşetorie de familia Rostaş. Pentru că au fugit de mai multe ori, ei au fost supuşi la umilinţe de către Marcu Rostaş şi au fost bătuţi cu biciul de cai.

Alte victime ale clanului: „Bărbosu" - cunoscut în lumea cerşetorilor ca „Regele manglitorilor" - era dezbrăcat la piele în fiecare seară pentru a fi siguri că nu ascunde din banii cerşiţi, „Papaian" - care avea rotula genunchiului localizată în partea opusă decât locul normal - a fost bătut de mai multe ori cu biciul. Victimele cerşetoriei erau bătute până vomitau sânge dacă nu produceau măcar patru milioane de lei pe zi.

„Face suta de euro pe zi, mă"

19 IULIE 2009, ORA 9.52

Mihai Neculai Rostaş: De când te-ai dus tu, Bărbosu face prăpăd.
Săvel Cristian Rostaş: Tu eşti nebun! Da' de ce?
M.N.R.: Face suta de euro la zi, mă.
S.C.R.: Apoi s-au schimbat,
s-au modificat treburile.
M.N.R.: Hai să-mi bag p...! Tu ştii ce cade pe el ăi, din patru, patru jumătate nu iese la zi.
S.C.R.: Da' aşa era şi atunci, şi Vasilică îi ascundea toţi, îi ascundea.
M.N.R.: Şi bancnote face o grămadă, de te sperii. A căpătat şi euroi.
S.C.R.: Lasă.... da' eu nu ştiu?!
M.N.R.: Ştii ce de bani face?! Acolo la semafor la Van Dam s-a băgat, i-a luat semaforul ăla bun şi pe ăsta l-a băgat partea asta, nu face deloc.
19 iulie 2009, ora 10.52
Mihai Neculai Rostaş: Am mâna aia (proteză falsă din plastic) acasă pentru el, ştii?
Săvel Cristian Rostaş: Da,
da, da...
M.N.R.: Am mâna aia şi poate merg cu dracu ăla.
S.C.R.: Dacă este vin eu şi ţi-l aduc eu, înţelegi?
M.N.R.: Are şi Vasilică o mână (proteză falsă din plastic)  şi eu, dacă nu încape mâna...


2 august 2009, ora 12.25


Mihai Neculai Rostaş: Anul trecut a zis că nu a făcut deloc bani Săvel.
Somna Rostaş: Da.
M.N.R.: Da, şi Van Dam i-a făcut bani, i-a pus lindab pe casă. Mi-a zis Vasilică.
S.R.: A!
M.N.R.: I-a făcut vreo două mii şi ceva de euro şi mie nu mi-a făcut banii ăştia.
S.R.: Aha!
M.N.R.: Are 80 de milioane, i-a făcut anul trecut Van Dam.
S.R.: Şi 80 de milioane, şi
40 de milioane i-a dat jumi-juma cum a zis, cum era vorba?
M.N.R.: Apoi de unde? Că nu mi-a dat niciun ban.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite