Cazul Sorina. Plângere penală împotriva procurorilor Secţiei Speciale. Familia adoptivă acuză presiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina si mama adoptiva
Sorina si mama adoptiva

Avocatul familiei adoptive a Sorinei a depus, la Secţia de anchetare a magistraţilor, o plângere pe numele procurorului Mihaiela Moraru-Iorga şi al procurorului general Bogdan Licu pentru modul în care au acţionat în cauza privind adopţia fetiţei din Mehedinţi.

„Doamna procuror Iorga Moraru a reţinut paşaportul acestui copil (fetiţa de 8 ani, n.r) cerându-l de la Serviciul de paşapoarte. Sigur că avea paşaport. Potrivit hotărârii judecătoreşti, care nu este desfiinţată, Gabriel şi Ramona Săcărin sunt părinţii acestui copil. I-au scos paşaport, au făcut o cerere de eliberare a paşaportului solicitat de doamna Moraru Iorga pentru a împiedica acest copil să plece din ţară. Aceasta este o măsură de restrângere a libertăţii de circulaţie. De fapt, este un control judiciar informal pe care doamna procuror l-a impus fără a fi supus controlului instanţelor judecătoreşti. În baza unui fake news, oprim copilul în ţară şi statul român ia măsuri fără probe în baza unui fake news”, a declarat Diana Gavra, avocatul familiei Săcărin (familia adoptivă a Sorinei), la sediul Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, citată de Mediafax.

Avocatul a depus o plângere penală pe numele procurorului de caz Mihaiela Moraru Iorga şi al procurorului general, Bogdan Licu.

Potrivit apărătorului, Mihaiela Moraru Iorga ar fi făcut presiuni asupra Ramonei Săcărin la audierea de acum câteva zile.

„A făcut diverse presiuni asupra acesteia să-i dea date despre judecători. Aşa cum se făcea pe vremuri la DNA. Toată lumea a condamnat aceste acţiuni asupra procurorilor abuzivi, pentru că de aceea s-a făcut secţia, pentru procurorii abuzivi, nu? Doamna procuror Iorga Moraru, cu o tehnică demne de cauze mai bune - doamna Săcărin nu era inculpat - a făcut presiune să declare ceva împotriva judecătorilor”, a mai spus avocatul.

Mama adoptivă a Sorinei, Ramona Săcărin, a fost audiată, săptămâna trecută, de procurorii Secţiei pentru anchetarea magistraţilor vreme de 9 ore. La ieşirea de la audieri, Ramona Săcărin a spus că fetiţa este bine şi că autorităţile îi vor decide soarta, nu ei.

„Nu pot să fac niciun fel de declaraţii. Sorina este bine. O să hotărască autorităţile române, nu noi (ce se va întâmpla cu fetiţa, n.r.)”, a declarat Ramona Săcărin, la ieşirea de la Secţia pentru achetarea magistraţilor.

Daune pentru perioada în care sunt forţaţi să stea în ţară

Părinţii adoptivi ai Sorinei au depus, la instanţă, o cerere prin care cer daune pentru perioada cât stau în România contra voinţei lor pentru a lămuri situaţia micuţei Sorina pe care au înfiat-o în urmă cu câteva luni, dar pe care nu o pot lua încă în SUA. Aceştia au motivat că cer daune fiindcă au multe cheltuieli în ţară şi nu-şi pot lua salariile din SUA deoarece sunt reţinuţi aici.

Magistraţii Judecătoriei Drobeta Turnu Severin ar fi trebuit să ia joi o decizie privind părăsirea teritoriului României de către Sorina, fetiţa din Baia de Aramă care a fost adoptată de o familie din SUA, însă au amânat decizia pentru data de 3 iulie.

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Drobeta Turnu Severin, Andreea Danciu, a declarat pentru News.ro că judecătorul investit cu soluţionarea cauzei a decis că se impune amânarea. „Judecătorul investit cu soluţionarea a decis că se impune amânarea cauzei pentru a se comunica diversele cereri depuse la dosar, respective întâmpinare, cerere reconvenţională şi cererea de chemare în  judecată către pârâţi”, a declarat Andreea Danciu.

Aceasta a explicat că familia Săcărin a solicitat plata unor sume de bani, cel mai probabil despăgubiri pentru şederea în România pe durata procesului. „S-a depus cererea reconvenţională cu plata unor sume de bani. Pârâţii solicită obligarea celorlaltor părţi la plata unei sume de bani”, a declarat Danciu. 

Într-un comunicat de presă, de joi, al Judecătoriei Drobeta Turnu Severin se anunţă că amânarea cauzei a fost dispusă pentru data de 3 iulie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite