Bucharest Pride cu mii de persoane, anunţă Asociaţia Accept: „Nu vom accepta să fim reduşi la proporţiile unui botez stradal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Primăria Capitalei a acceptat ca Marşul Diversităţii, Bucharest Pride, să aibă loc sâmbătă pe Calea Victoriei, însă nu cu mai mult de 500 de participanţi.

Iniţial, Primăria Capitalei refuzase organizarea marşului din acest an pe Calea Victoriei. La RFI, Asociaţia Accept salută schimbarea de poziţie din partea autorităţilor locale din Bucureşti, însă transmite că numărul participanţilor va fi probabil de ordinul miilor, aşa cum s-a întâmplat şi în anii precedenţi. „Nu credem că legea e dreaptă. Nu acceptăm ca marşul nostru să fie redus la proporţiile unui botez stradal”, spune Florin Buhuceanu, director de advocacy la Asociaţia Accept, arată hotnews.ro.

Florin Bucuceanu: Primăria Generală a Capitalei trebuia să respecte legea, inclusiv termenii de timp pe care îi impune legea în cazul petiţiilor trimise de Asociaţia Accept trimise încă din luna iulie. Era pentru noi ca organizatori mult prea târziu să schimbăm de la o săptămână la alta un traseu al unui marş care nu e atât de simplu de organizat.

Reporter RFI: Mitingul este autorizat pentru numai 500 de persoane, aşa cum prevede de altfel legea valabilă în perioada stării de alertă. Se va putea respecta această limită de participanţi?

F.B: Raportarea privind numărul de participanţi nu o putem face decât la precedentul marş, când au fost peste 10.000 de persoane prezente. În mod evident, noi vom invita alături de noi pe toţi cei care cred în faptul că restricţionarea de drepturi, fie şi în context pandemic, trebuie să fie proporţională. O reducere a unei întâlniri publice de tip marş la proporţiile unei nunţi, botez, comemorare de familie nu poate să reziste în faţa realităţii, după cum cenzura de tip Viktor Orban nu are ce căuta la Bucureşti

R: Spuneţi aşadar că marşul va depăşi probabil acest număr maxim de 500 de participanţi la care aţi căzut de acord cu autorităţile locale din Capitală...

F.B: Noi nu putem împiedica proprii membrii ai comunităţii să participa la marş, nu îi putem împiedica pe cei care ne susţin să participi la acest marş al drepturilor şi al libertăţilor. Şi vom face uz de lege pentru a ne apăra un drept garantat constituţional, cel de a ne întruni. Nu credem că legea e dreaptă şi ne vom purta în consecinţă. Ne aşteptăm la o participare de ordinul miilor de persoane, în ciuda micilor turbulenţe şi scandaluri cu Primăria Capitalei. (...) Da, este o decizie a acelui Comitet pentru Situaţii de Urgenţă... Încă o dată, credem că astfel de măsuri ale autorităţilor ar trebui să fie proporţionale cu scopul urmărit. Vom semna în cunoştinţă de cauză în acel document cu numărul fixat de participanţi pentru că primăria, nu e aşa, nu poate încălca legea. Este normal între o societate democratic. Dar tot într-o societate democratic, nu vom accepta să fim reduşi la proporţiile unui botez strada

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite