Beny Steinmetz, arestat în Israel într-o anchetă iniţiată de Guvernul Guineei

Beny
Steinmetz, arestat în Israel într-o anchetă iniţiată de Guvernul Guineei

Benny Steinmetz FOTO The Guardian

Poliţia israeliană l-a arestat pentru interogare pe Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel, într-o anchetă iniţiată de Guvernul din Guineea, pentru fapte de corupţie, a anunţat compania sa BSG Resources (BSGR), cel mai important acţionar în proiectul aurifer de la Roşia Montană, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Această situaţie este urmare a investigaţiilor în curs, pe care BSGR le consideră depăşite, privind mită şi corupţie vizând BSGR“, se arată într-un comunicat al companiei, care adaugă că acuzaţiile nu au nicio bază.

Potrivit societăţii, ancheta a fost iniţiată de Guvernul din Guineea şi de organizaţii internaţionale de poliţie din SUA, Marea Britanie şi Elveţia.

Omul de afaceri Beny Steinmetz este vizat şi de anchetatorii români. În 18 mai, el a fost trimis în judecată alături de omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 20 de persoane, în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov. 

„Benjamin Steinmetz, 60 de ani, este unul dintre cei mai bogaţi pământeni. Cu o avere de peste două miliarde de dolari, este considerat cel mai avut om din Israel“, scria în aprilie, la scurt timp după emiterea mandatului de arestare, Rise Project.

Omul de afaceri este însă mai cunoscut în România pentru implicarea în scandalul Roşia Montană, una dintre companiile sale, BSG Resources (BSGR), fiind cel mai important acţionar din proiectul aurifer. De altfel, BSGR, alături de ceilalţi acţionari, a dat în judecată statul român la curtea de arbitraj din Washington unde poate cere despăgubiri de miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer. Dacă va câştiga, fiecare român va trebui să-i plătească lui Steinmetz o sumă consistentă de bani, remarcau jurnaliştii de la Rise Project.

Pe baza informaţiilor scurse din Panama, Rise Project a descoperit documente care arată că aceeaşi firmă care îl reprezintă pe Steinmetz în afacerea Roşia Montană, BSGR, a jucat un rol important în alt scandal care a zguduit economia României, afacerile ţesute în jurul rafinăriilor RAFO Oneşti şi Dărmăneşti, mamuţi industriali al căror colaps a lăsat pe drumuri mii de oameni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările