Amenzi de peste 700 de lei pentru şoferii care vor parca lângă şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parcare

Şoferii care vor staţiona în intervalul orar 7:00-20:00 în dreptul şcolilor sau grădiniţelor riscă amenzi de până la 725 de lei, se arată într-un proiect de lege înregistrat la Senat care vizează modificarea Codului Rutier şi a Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Proiectul legislativ urmăreşte, între altele, introducerea în Codul Rutier (OUG nr. 195/2002) a unei prevederi legate de stabilirea unor spaţii special amenajate şi semnalizate pentru îmbarcarea sau debarcarea preşcolarilor şi şcolarilor, pe toate laturile de acces ale unităţilor de învăţământ.

Aceste locuri vor putea fi utilizate pe o durată de 20 de minute, în intervalul 7:00-20:00, de cei care îşi lasă sau îşi iau copiii de la grădiniţe sau şcoli. În această privinţă, proiectul stabileşte şi amenzi pentru şoferii, alţii decât cei îndreptăţiţi, care staţionează pe aceste locuri, în timpul zilei, respectiv de 4-5 puncte de amendă. Dacă avem în vedere că punctul de amendă este în valoare de 145 de lei, putem afla că amenda pe care o poate primi un şofer care staţionează pe unul dintre aceste locuri speciale este cuprinsă între 580 şi 725 de lei.

Parcări rezervate şi la clădirile de utilitate publică

Proiectul de lege vizează şi alocarea în mod gratuit a cel puţin 5%, dar nu mai puţin de două, din numărul total al locurilor de parcare pentru femeile gravide sau pentru vehiculele care transportă copii în vârstă de până la 2 ani, lângă clădirile cu utilitate publică. Clădirile de utilitate publică pot fi şcoli, spitale sau clinici, bănci sau instituţii ale administraţiei publice. Aceste locuri ar urma să fie adaptate, rezervate şi semnalizate prin marcaje distinctive.

„Creşterea substanţială şi constantă a parcului auto la nivel naţional a generat o problemă reală în ceea ce priveşte asigurarea numărului de locuri de parcare, precum condiţiile în care se efectuează oprirea şi staţionarea vehiculelor pe spaţiul carosabil. Fără o reglementare adecvată, copiii preşcolari şi şcolari sunt supuşi unor riscuri uriaşe în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei în interiorul parcărilor, pe trotuare, chiar şi la traversarea drumurilor prin locurile special marcate. De cele mai multe ori, parcarea neregulamentară a vehiculelor în proximitatea intrării în unităţile şcolare şi grădiniţe generează nu numai ambuteiaje şi disconfort, ci pune în pericol venirea şi plecarea de la cursuri ale elevilor şi preşcolarilor”, a explicat deputatul Robert Sighiartău, iniţiatorul proiectului. 

Poluarea

Ionel Simionca, psiholog, vicepreşedinte al Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihotrafiQ, consideră că o astfel de reglementare era necesară de multă vreme şi că aceasta ar rezolva două probleme mari legate de traficul rutier în zona şcolilor. „Există mai multe studii care arată că arterele din jurul şcolilor sau grădiniţelor sunt unele pe care riscul de accident este imens. De obicei dimineaţa, când copiii sunt aduşi la şcoală, există o presiune a timpului şi pe aceştia, dar şi pe părinţi. Copiii pot traversa aiurea şi de aici vine şi accidentul, de exemplu. Apoi, mai este o latură. De obicei, lângă unităţile şcolare se parchează complet aiurea, chiar şi pe trotuar, se face un fel de dop în trafic. Se circulă încet, iar asta înseamnă o poluare masivă a atmosferei în zonă”, a precizat Ionel Simionca.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite