VIDEO „Liturghia feministă de 8 Martie”, un protest faţă de discriminarea împotriva femeilor practicată de BOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Liturghia feministă”, o acţiune în cadrul căreia mai multe femei s-au reunit duminică, 8 martie, în faţa Catedralei Mântuirii Neamului din Capitală. Acestea s-au adunat în semn de protest faţă de acţiunile Bisericii Ortodoxe Române, care aduc atingere drepturilor femeilor

Femeile sunt egale cu bărbaţii, în toate domeniile, spune legea. Dar Biserica pune în plan superior bărbatul şi în plan secundar femeia, în familie, în spaţiul public şi în propria ierarhie internă. Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, scrie în Constituţie. Dar Biserica neagă dreptul persoanelor de acelaşi sex de a forma un cuplu prin parteneriat civil sau de a se căsători”, spun organizatoarele evenimentului. 

„Tinerii au dreptul la educaţie privind sănătatea reproductivă şi sexuală, dar Biserica se opune vehement introducerii orelor de educaţia sexuală în şcoli, accesului tinerilor la informaţii despre corpurile lor, şi afirmă că numărul mare de sarcini la adolescente este doar problema fetelor rome care fac prea mulţi copii. Femeile, indiferent de clasa, etnia, religia sau zona geografică din care provin, au dreptul la întrerupere de sarcină în siguranţă, gratuit şi accesibil, dar Biserica spune că avortul este o crimă şi descurajează utilizarea contraceptivelor. Patriarhul a oferit medalii unor medici ginecologi care refuză accesul femeilor la întreruperi de sarcină în spitale publice. Femeile au dreptul la o viaţă în familie fără violenţă, dar unele feţe bisericeşti spun că „rufele se spală în familie”, „femeia să-şi poarte crucea” şi să „dea ascultare bărbatului”. Acest tip de mesaje sunt un obstacol în calea eliberării femeilor din relaţii abuzive”, explică feministele.

Acestea mai arată că România este printre cele mai sărace ţări din UE, cu milioane de oameni care au emigrat pentru salarii decente în alte ţări, dar Biserica nu se sfieşte să ceară bani de la persoanele sărace  şi de la Stat pentru a construi o Catedrală care a înghiţit sute de milioane de euro. 

Parlamentul, Ministerul Educaţiei, unele primării şi instituţii publice au fost complice la acţiunile Bisericii care contravin drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, susţin activistele. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite