Poluare sau fenomen natural? Din ce motiv este roşie apa lacului din Parcul IOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Facebook / Parcul IOR
Imagine: Facebook / Parcul IOR

Apa lacului IOR din Capitală are o culoare neobişnuită, roşie, de mai bine de trei săptămâni, iar autorităţile fac cercetări pentru a afla de ce se întâmpla asta. Bucureştenii care se plimbă prin parc sunt uimiţi de ceea ce văd şi caută explicaţii. Între timp, Garda de Mediu a anunţat că a fost identificat un posibil poluator, dar verificările continuă.

   GALERIE FOTO 

Locuitorii din zonă trec zi de zi prin parc şi se întreabă, cu uimire, care ar putea fi cauzele acestui fenomen, potrivit Digi24.ro.

„Noi ne-am gândit că ar putea fi nişte alge dezvoltate cât a fost cald sau poate o substanţă? O substanţă de curăţare. Toxic nu e, pentru că sunt multe păsări care stau în apă. Nu am mai văzut şi stau de ceva vreme în zonă”, mărturiseşte un bucureştean. 

„Ori au deversat ceva, ori de la frunze”, spune o femeie. 

„Cred că e vorba de alge, poate s-au descompus”, este de părere un alt locuitor din zonă. 

„E roşie de la un capăt la altul, nu am văzut niciodată aşa”, arată o altă femeie.

„Frunzele cad în apă şi cred că de acolo această culoare”, crede un alt trecător.

apa rosie parc IOR

 

Activiştii de mediu spun că altele ar fi cauzele

Dan Trifu - preşedintele Fundaţiei Eco-Civica:  „Tot ce înseamnă fecale grosier şi lichid s-au deversat şi se deversează în continuare în lac. Trei surse trebuie verificate urgent! Sub nicio formă, populaţia să nu cumva să înghită sau copiii să nu fie lăsaţi! E foarte periculos pentru om ce e în lac. Avantajul e că s-a întâmpat iarna, că dacă se întâmpla pe căldură, va daţi sema ce sursă de infecţie! Probabil trebuia să închidem tot parcul şi să nu mai permitem accesul! Este clar trasată sarcină Primăriei Sectorului 3 să identifice foarte repede sursa de poluare”.

Într-un răspuns pentru Digi24, Primăria Sectorului 3 a transmis că în acest moment se află în faza de identificare a surselor şi aşteaptă buletinele de analize. Mai mult, este menţionat faptul că au fost solicitate şi analize asupra faunei piscicole din lac pentru a determina dacă a fost afectată. 

Garda de Mediu a transmis că un posibil poluator a fost identificat.

„Controlul e în desfăşurare, au fost prelevate probe din lacul IOR, rezultatele au venit şi ne indică un potenţial poluator având în vedere rezultatele. Sunt implicaţi în control absolut toţi factorii din parc - deţinătorul lacului, deţinătorul luciului de apă, operatorul care asigură mentenanţa parcului, cât şi alţi potenţiali factori”, a declarat Andrei Corlan, comisar al Gărzii de Mediu Bucureşti.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu mai spun că după finalizarea controlului, săptămâna viitoare, vor fi luate măsuri şi date sancţiuni.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite