Noi tarife de transport pentru Bucureşti - Ilfov: Ce faci dacă îţi expiră, în timpul călătoriei cu metroul, cele 120 de minute deja plătite

Noi tarife de transport pentru Bucureşti - Ilfov: Ce faci dacă îţi expiră, în timpul călătoriei cu metroul, cele 120 de minute deja plătite

De la 1 august 2021, sistemul de transport din întreaga Regiune Bucureşti-Ilfov se schimbă în mod substanţial, prin implementarea conceptului de linii metropolitane (care reuneşte toate liniile urbane, regionale şi expres), precum şi prin aplicarea tarifului temporal, crearea mai multor tipuri de abonamente şi integrarea ofertei tarifare cu cea a metroului.

Practic, introducerea conceputului de linii metropolitane şi aplicarea tarifului temporal vor permite călătorilor să utilizeze mai multe mijloace de transport public în acelaşi interval de timp, prin validarea unei singure călătorii, fără costuri suplimentare, aşa cum se întâmpla până acum, când plata era încasată pentru fiecare călătorie efectuată cu un vehicul. În plus, integrarea cu metroul va permite călătorilor să schimbe modul de transport de suprafaţă cu cel subteran, fără a plati în plus pentru această facilitate.
 
Noile abonamente au o valabilitate de 24 ore, 72 ore, 7 zile, 1 lună, 6 luni şi 12 luni şi oferă călătorilor mai multă flexibilitate şi nenumărate facilităţi. De exemplu, noile abonamente de 24 ore şi 72 ore au o valabilitate chiar de 24 ore, respectiv 72 ore, spre deosebire de vechiul abonament de 1 zi, care era valabil doar câteva ore dacă era achiziţionat în a doua parte a zilei. De asemenea, subliniem faptul că noul abonament lunar metropolitan are acelaşi preţ ca vechiul abonament lunar expres (care oferea posibilitatea călătorilor de a utiliza doar liniile 780, 781 şi 783) şi este mai mic decât preţul vechiului abonament lunar valabil pe toate liniile regionale, iar enumerarea avantajelor pe care le oferă noua ofertă tarifară poate continua.
 
Lucruri importante de ştiut
 
Ce linii de transport pot fi utilizate la achiziţionarea unui titlu de călătorie metropolitan
 
Plata unui titlu de călătorie metropolitan permite utilizarea tuturor liniilor care aparţin operatorilor de transport public de suprafaţă din Regiunea Bucureşti-Ilfov, inclusiv a vechilor linii urbane, regionale şi expres.
 
Dacă valabilitatea de 90 de minute a unei călătorii metropolitane expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public, este necesară plata unei noi călătorii
 
Da, este necesară plata unei noi călătorii, dacă valabilitatea de 90 de minute a unei călătorii metropolitane expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public. Plata unei noi călătorii poate fi efectuată prin validarea cardului de transport sau a celui bancar, prin intermediul aplicaţiei 24Pay sau prin SMS.
 
Cum pot fi utilizate călătoriile metropolitane integrate cu metroul, încărcate pe cardul de transport
 
Călătoriile metropolitane integrate cu metroul permit utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafaţă din Regiunea Bucureşti-Ilfov şi a metroului, timp de 120 de minute.
 
Dacă valabilitatea titlului de călătorie expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public de suprafaţă, este necesară achitarea unei noi călătorii, prin validarea cardului, pentru a putea continua călătoria. În schimb, dacă accesul la metrou se realizează în limita celor 120 de minute, călătoria cu metroul poate fi continuată fără a fi necesară o nouă validare a cardului.
 
Care este termenul de valabilitate al călătoriilor încărcate pe cardul Activ nominal/nenominal
 
Termenul de valabilitate al călătoriilor încărcate pe cardul Activ nominal/nenominal este nelimitat.
 
Care este preţul cardului Activ nominal conform noii oferte tarifare
 
Preţul cardului Activ nominal este la fel ca înainte de implementarea noii oferte tarifare. Se achită 4,7 lei la a doua emitere a cardului. Prima emitere este gratuită.
 
Ce titluri de călătorie pot fi încărcate pe cardul Activ nominal conform noii oferte tarifare
 
Pe cardul Activ nominal pot fi încărcate următoarele titluri de călătorie:
 
  • portofel electronic – maximum 50 lei;
  • călătorii metropolitane/metropolitane integrate cu metroul – maximum 50;
  • abonament metropolitan/metropolitan integrat cu metroul cu valabiltiate de 24 ore, 72 ore, 7 zile, 1 lună, 6 luni sau 12 luni. În plus, pe acest tip de card pot fi încărcate abonamente lunare metropolitane cu reducere de 50%.

Care este preţul cardului Activ nenominal conform noii oferte tarifare
 
Preţul cardului Activ nenominal este la fel ca înainte de implementarea noii oferte tarifare, respectiv 3,7 lei.
 
Ce titluri de călătorie pot fi încărcate pe cardul Activ nenominal conform noii oferte tarifare
 
Pe cardul Activ nenominal pot fi încărcate următoarele titluri de călătorie:
 
  • portofel electronic – maximum 50 lei;
  • călătorii metropolitane/metropolitane integrate cu metroul – maximum 50;
  • abonament metropolitan/metropolitan integrat cu metroul cu valabilitate de 24 ore, 72 ore sau 7 zile.
 
Ce se întâmplă cu abonamentele lunare valabile pe toate liniile urbane, regionale sau expres, achiziţionate înainte de implementarea noii oferte tarifare
 
Abonamentele lunare valabile pe toate liniile urbane, regionale sau expres, achiziţionate înainte de implementarea noii oferte tarifare, pot fi utilizate ca abonamente metropolitane, până la expirarea termenului de valabilitate.
 
Ce se întâmplă cu abonamentele pe una sau două linii achiziţionate înainte de implementarea noii oferte tarifare
 
Abonamentele pe una sau două linii pot fi utilizate până la expirarea termenului de valabilitate, la fel ca înainte de implementarea noii oferte tarifare.
 
Ce se întâmplă cu abonamentele de 1, 7 sau 15 zile valabile pe toate liniile urbane, achiziţionate înainte de implementarea noii oferte tarifare
 
Abonamentele de 1, 7 sau 15 zile valabile pe toate liniile urbane, achiziţionate înainte de implementarea noii oferte tarifare, pot fi utilizate ca abonamente metropolitane, până la expirarea termenului de valabilitate.
 
Cum poate fi utilizat portofelul electronic încărcat pe cardul Activ nominal/nenomina
 
Portofelul electronic poate fi utilizat doar în cazul călătoriilor metropolitane. Astfel, odată cu validarea cardului de transport, va fi dedusă suma de 3 lei din portofelul electronic, reprezentând contravaloarea unei călătorii metropolitane.
 
Care este preţul cardului Multiplu conform noii oferte tarifare
 
Pentru emiterea cardului Multiplu nu mai este necesară plata sumei de 1,6 lei, ca înainte de implementarea noii oferte tarifare. Cardul Multiplu se eliberează gratuit, cu condiţia ca acesta să fie încărcat cu minimum 2 călătorii.
 
Ce titluri de călătorie pot fi încărcate pe cardul Multiplu conform noii oferte tarifare
 
Pe cardul Multiplu pot fi încărcate următoarele titluri de călătorie:
 
  • călătorii metropolitane/metropolitane integrate cu metroul – maximum 30;
  • abonament metropolitan/metropolitan integrat cu metroul cu valabiltiate de 24 ore, 72 ore sau 7 zile.
 
Ce se întâmplă cu călătoriile urbane, regionale sau expres încărcate pe cardul Multiplu înainte de implementarea noii oferte tarifare
 
Călătoriile urbane, regionale sau expres încărcate pe cardul Multiplu înainte de implementarea noii oferte tarifare sunt acum valabile timp de 90 minute de la validare, în toate mijloacele de transport public de suprafaţă din Regiunea Bucureşti-Ilfov.
 
Care este termenul de valabilitate al călătoriilor încărcate pe cardul Multiplu
 
Termenul de valabilitate al călătoriilor încărcate pe cardul Multiplu este de 60 de zile de la data achiziţiei.
 
Ce se întâmplă cu biletul unic STB – Metrorex achiziţionat inainte de implementarea noii oferte tarifare
 
Biletul unic STB – Metrorex poate fi utilizat până la epuizarea tuturor titlurilor de călătorie care sunt încărcate pe acesta.
 
La achiziţionarea mai multor abonamente se acordă discount?
 
La achiziţionarea a cel puţin 30 de abonamente de orice tip se acordă o reducere de 10% din valoarea totală a acestora.
 
Ce categorii de persoane beneficiază de reduceri sau gratuităţi după implementarea noii oferte tarifare?
 
 Reducerile sau gratuităţile se acordă tuturor categoriilor de persoane care au beneficiat de aceste facilităţi înainte de implementarea noii oferte tarifare.
 
Care este valoarea cardului de suprataxă şi ce valabilitate are acesta conform noii oferte tarifare?
 
Conform noii oferte tarifare, valoarea cardului de suprataxă este de 80 de lei, iar plata acestuia permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafaţă din Regiunea Bucureşti-Ilfov, doar în ziua în care a fost emis, până la ora 24:00 (ulterior valabilitatea acestuia expiră).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările