Gabriela Firea: Şcolile din Capitală rămân închise toată săptămâna. Prognoza meteo pentru Bucureşti până vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul Capitalei Gabriela Firea a anunţat că şcolile din Bucureşti vor rămâne închise până luni. Primăriţa spune că înainte de a lua decizia s-a consultat cu specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie, care au anunţat că vor emite o a treia avertizare de Cod galben de viscol şi ninsori care intră în vigoare de la ora 23.00. Cât despre copiii care nu au cu cine sta, Firea spune că se poate apela la telefonul verde.

„Am avut un comitet operativ in care am analizat informaţiile de la ANM. Am studiat cu responsabilitate toate informaţiile. Impreună cu prefectul şi domnul inspector Lixandru şi am decis ca elevii să nu meragă la şcoală în această săptămână. Nu facem altceva decat sa îi protejăm pe copii. Pentru cauzele deosebite în care o famile nu găseşte o soluţie, venim în ajutorul lor. Sa ne transmită solicitarea la telefonul verde astfel încât Primăria Capitalei, prin direcţiile de asistenţă socială şi primăriile de sector, să găsesacă soluţii pentru familiile care nu vor găsi pe cineva cu care să lase copiii. Nu toţi copii ajung la scoala cu masina încalzită.

Am încredere in cadrele didactice că înţeleg această măsură şi vor putea recupera orele. În ceea ce-i priveşte pe studenţi, există autonomie universitară. De asemenea, rog şcolile particulare sa anunţe cât mai repede dacă vor închide şcolile“ a declarat Firea.

Ministerul Educaţiei: Şcolile rămân închise în Capitală şi în 11 judeţe

Potrivit Ministerului Educaţiei, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, cursurile şcolare sunt suspendate integral, miercuri, în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa,  Ialomiţa şi Olt. În acelaşi timp, suspendarea integrală a cursurilor a fost extinsă până joi, 1 martie, inclusiv, în judeţele Argeş şi Dolj, respectiv până vineri, 2 martie, inclusiv, în Capitală, în Ilfov şi în judeţul Teleorman.

De asemenea, miercuri, în judeţul Giurgiu sunt închise toate unităţile de învăţământ, cu excepţia a cinci grădiniţe din municipiu, aceeaşi situaţie fiind şi în Tulcea.

În judeţul Vaslui, vor fi două şcoli cu activitatea suspendată, în Vâlcea sunt patru şcoli cu activitatea suspendată miercuri, Liceul Lădeşti fiind închis în data de 1 martie, iar în Vrancea vor fi închise structuri de învăţământ.

Orele de curs vor fi recuperate, conform calendarului stabilit de fiecare unitate de învăţământ cu aprobarea inspectoratelor şcolare judeţene, respectiv a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Prognoza pentru Capitală

Mai exact, până diseară la ora 20 valul de frig va persista, temperatura maximă va fi de -7 grade, iar intensificările de vânt vor amplifica senzaţia de rece. 

Treptat, atât ninsoarea cât şi vântul vor diminua în intensitate. Stratul de zăpadă va mai creşte cu aproximativ 3 cm, iar rafalele vor mai atinge la începutul zilei 40...50 km/h în scădere după-amiază spre 30…35 km/h, trecător spulberând zăpada. 

La noapte valul de frig va persista şi va fi ger cu o temperatură minimă de -12...-10 grade. Mai ales în a doua parte a nopţii ninsoarea se va intensifica şi se va depune strat nou de zăpadă, peste cel existent, de 5 …10 cm. Vântul va creşte treptat în intensitate şi va avea viteze la rafală dimineaţa de 40...50 km/h, spulberând zăpada şi viscolind ninsoarea. 

„Mâine valul de frig va persista şi va fi ger în cea mai mare parte a intervalului, în intensificare noaptea, când temperatura va coborî până la -15...-14 grade, mai scăzută până în jur de -18 grade la periferie; maxima termică nu va depăşi -7…-6 grade. În cursul zilei va continua să ningă, moderat cantitativ, cu depunere de strat nou de zăpadă în general de 6 … 8 cm, iar vântul va sufla în general moderat, cu unele intensificări în prima parte a zilei când rafalele vor mai atinge 40…45 km/h, spulberând şi viscolind zăpada. După-amiază vântul va slăbi semnificativ în intensitate, dar va continua să ningă până la începutul nopţii. Grosimea totală a stratului de zăpadă, când va înceta ninsoarea, va fi în medie de 20…35 cm”, mai arată meteorologii.

Ger va fi până vineri. Maxima termică nu va depăşi -7 grade, iar noaptea temperatura va coborî până la -19...-16 grade, posibil mai scăzută la periferia oraşului. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat.

Alte Coduri de vreme rea

Meteorologii mai anunţă prelungirea avertizării Codului portocaliu de vânt şi viscol în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea până miercuri seara. Patru judeţe se află, până marţi la ora 14.00, sub Cod portocaliu de vânt şi viscol.

Avertizarea este în vigoare de miercuri dimineaţă până la ora 20. În acest interval, în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea vor fi intensificări susţinute ale vântului, cu rafale în general de 55 -65 km/h şi local în jur de 70 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită, zăpada spulberată şi troienită şi vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Totodată, începând de marţi ora 23.00 până miercuri la ora 23.00, intră în vigoare o avertizare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ, strat de zăpadă consistent, intensificări ale vântului şi viscol. Aria ninsorilor va fi în extindere, începând din sud-vest şi va cuprinde jumătatea de sud a ţării.

În Muntenia, Dobrogea, precum şi în jumătatea sudică a Olteniei şi a Moldovei ninsorile vor fi local însemnate cantitativ şi se va depune strat consistent de zăpadă. Vântul se va intensifica treptat pe parcursul nopţii de marţi spre miercuri şi va avea viteze de 45 - 55 km/h, iar miercuri (28 februarie) în sud-est rafalele vor depăşi temporar 60 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând şi troienind zăpada şi diminuând vizibilitatea.

Marţi, între orele 10.00 - 14.00, este în vioare o avertizare cod portocaliu de intensificări ale vântului, ninsoare viscolită, zăpadă spulberată şi troienită, precum şi vizibilitate scăzută în judeţele Constanţa,Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. În cele patru judeţe, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 55 - 70 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită, zăpada depusă spulberată şi troienită şi vizibilitatea se va menţine scăzută.

Tot marţi, până la ora 18.00, în sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi jumătatea de sud a Moldovei va mai ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, iar vântul va sufla în general moderat, temporar cu intensificări de 40…50 km/h, izolat mai mari în judeţele Brăila şi Buzău, viscolind şi spulberând zăpada.

Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea se află, până joi la ora 10.00, sub cod portocaliu de frig. Temperaturile maxime vor fi frecvent între minus 12 şi minus 8 grade, cele minime se vor încadra în general între minus 22 şi minus 12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite