Peste 100.000 de copii din Moldova au unul sau ambii părinţi peste hotare

Peste 100.000 de copii din Moldova au unul sau ambii părinţi peste hotare

Mai mult de 100.000 de copii din Moldova au unul sau ambii părinţi plecaţi FOTO Adevărul

Mai mult de 100.000 de copii din Moldova au unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare. Cel puţin aşa arată datele unui studiu realizat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de circa 170 de mii de copii din peste 65.000 de familii din Moldova, transmite trm.md.

„Peste 62 la sută din copiii chestionaţi au unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare. În cazul a jumătate dintre copiii afectaţi de migraţie, tatăl este cel plecat peste hotare, în 28,5% din cazuri e plecată mama, iar în peste 20% ambii părinţi sunt migranţi”, spune Rodica Chilimar-Moraru, şefă de secţie în cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Starea emoţională a copiilor rămaşi fără îngrijire părintească este instabilă, iar nivelul lor de instruire e mult mai scăzut decât cel al copiilor crescuţi alături de părinţi. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin, însă, că nu există resurse pentru ca în fiecare instituţie de învăţământ sa activeze câte un psiholog.

„În lipsa părinţilor, mulţi copii au luat calea pribegiei. Zeci sau chiar sute de copii sunt reîntorşi din Rusia, Ucraina”, menţionează psihologul Lilia Gorceag.

Copii rămaşi fără îngrijire părintească se simt singuri, neajutoraţi şi riscă să fie abuzaţi fizic, sexual sau să fie exploataţi prin muncă, arată datele unui studiu calitativ, efectuat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în colaborare cu mai multe organizaţii nonguvernamentale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările