Persoanele care se debranşează de la energia termică colectivă le cresc facturile celorlalţi locatari

Persoanele care se debranşează de la energia termică colectivă le cresc facturile celorlalţi locatari

FOTO arhivă

SA Termoelectrica anunţă că deconectarea unor apartamente de la sistemul centralizat de termoficare majorează factura la energia termică pentru locuinţele rămase în sistem, deoarece blocul locativ are nevoie de o anumită sarcină termică în perioada rece a anului, consumul fiind împărţit deja la un număr mai mic de apartamente.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deconectarea vecinilor de la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică se face doar prin respectarea unui şir de rigori tehnice, precum ar fi acordul în scris al fiecărui locatar.

Conducerea întreprinderii a efectuat şi nişte calcule în acest sens.
De pildă, un bloc locativ cu 53 de apartamente, care în anul 2003 avea doar 3 apartamente deconectate, înregistra un consum mediu lunar pe apartament de 1.340 Gcal, care presupunea o factură de 1.295 de lei. În anul 2016, numărul apartamentelor deconectate s-a majorat până la 13, iar consumul mediu lunar pe apartament a fost în mărime de 1.671 Gcal, sau aproximativ 1.615 lei, ceea ce este cu 19.8% mai mult.

O alternativă deconectării de la sistemul centralizat şi instalării centralelor de apartament este sistemul de distribuţie a agentului termic pe orizontală, cu contorizare individuală în fiecare apartament şi puncte termice individuale. Rezultatele demonstrează că locatarii blocurilor cu sistem orizontal şi PTI- uri instalate plătesc în medie cu 34% mai puţin faţă de consumatorii din blocurile cu sistem vertical.

În iulie 2016, Termoelectrica a semnat un parteneriat cu Asociaţia coproprietarilor în condominiu pentru instalarea unui astfel de sistem de termoficare pentru 5 blocuri locative.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările