Creştinii ortodocşi prăznuiesc duminică Schimbarea la Faţă a Domnului

Creştinii ortodocşi prăznuiesc
duminică Schimbarea la Faţă a Domnului

FOTO IPN

Creştinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc duminică, 19 august, Schimbarea la Faţă a Domnului, căreia în popor i se spune Probrajnia – de la denumirea slavă a sărbătorii (Преображение Господа Бога). În această zi enoriaşii aduc la biserică struguri pentru a-i blagoslovi, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Schimbarea la Faţă a Domnului este una din cele 12 sărbători împărăteşti, închinată Mântuitorului Hristos. Potrivit Bisericii, „prin sărbătoarea aceasta Mântuitorul a pus bazele descoperirii sale divine, pentru că şi-a arătat lumina dumnezeiască şi s-a arătat ca Dumnezeu adevărat”. Aceasta aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos s-a schimbat la faţă înaintea ucenicilor săi. Aceştia au văzut faţa strălucită a Mântuitorului ca soarele, iar veşmintele lui s-au făcut albe ca lumina.
 
Este singura zi din Postul Sfintei Marii în care se dă dezlegare la peşte, dar şi la vin şi undelemn. Enoriaşii sunt aşteptaţi la împărtăşanie.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: