Cele mai mari comunităţi de moldoveni din diaspora. Oraşele cu cei mai mulţi moldoveni

Cele mai mari comunităţi de moldoveni din diaspora. Oraşele cu cei mai mulţi moldoveni

Cele mai mari comunităţi de moldoveni din diasporă. Moldoveni în Paris FOTO diaspora.md

Cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi cu domiciliul temporar sau permanent în străinătate formează diaspora moldovenească. Federaţia Rusă, Italia, Portugalia, Franţa, Grecia, Irlanda sunt ţările în care se află cei mai mulţi moldoveni. Încercăm să identificăm care sunt, însă, oraşele în care se află cele mai mari comunităţi de moldoveni din diaspora.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile de la Chişinău nu dispun de o statistică oficială privind numărul cetăţenilor moldoveni aflaţi la muncă în străinătate, clasificată pe oraşe.
 

Cele mai mari comunităţi de moldoveni din diaspora: Moscova şi Sankt Petersburg

Conform statisticilor neoficiale, cei mai mulţi moldoveni se află la muncă în Federaţia Rusă. Moscova împreună cu suburbiile oraşului este capitala unde se află cei mai mulţi moldoveni. Acesta este urmat de Sankt Petersburg. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, la secţiile de votare din cele două oraşe au votat aproape 8.900 de persoane, chiar dacă admitem că multe dintre ele ar fi venit din alte oraşe.
 

Cele mai mari comunităţi de moldoveni din diaspora: Padova, Roma, Mestre

O altă comunitate mare de moldoveni se află în Italia. Aceasta are în jur de 46 de asociaţii înregistrate oficial. Cele mai populare oraşe în care se află cetăţeni ai Republicii Moldova sunt Roma, Padova, Brescia, Reggio-Emilia şi altele. Dacă este să utilizăm cifrele oferite de Comisia Electorală Centrală după alegerile parlamentare din 2014, atunci cei mai mulţi moldoveni au fost înregistraţi, pe listele de bază şi cele suplimentare, în oraşele Padova (3.073), Roma (2.966), Mestre (2.325), Parma (2.266) şi Milano (2.263). Precizăm că aceste date nu coincid neapărat cu numărul moldovenilor aflaţi permanent în oraşele respective, mulţi dintre ei deplasându-se în acestea, deoarece aici erau deschise secţii de votare. 
 

Cele mai mari comunităţi de moldoveni din diaspora: Paris

Cei mai mulţi moldoveni stabiliţi la Paris au ales să-şi facă studiile, deoarece Franţa este o ţară în care studiile de licenţă şi masterat sunt gratuite. De asemenea, o mare parte dintre cetăţenii moldoveni lucrează în domeniul construcţiilor, cofetărie şi menaj. Totuşi, mulţi au reuşit să se angajze în calitate de consultant în diverse reţele de magazine alimentare şi îmbrăcăminte. Tinerii moldoveni care au absolvit o facultate au posibilitatea de a se angaja în cadrul companiilor multinaţionale şi asociaţii neguvernamentale. Autorităţile franceze oferă moldovenilor posibilitatea de a se stabili legal pe teritoriul Franţei. Doar că trebuie să deţină un contract de muncă cu angajatorul şi pe baza contractului pot obţine permisul de şedere legal. Datele neoficiale estimează că în Franţa se află între 40 şi 60 de mii de moldoveni. Potrivit ultimelor date, în Republica Franceză sunt înregistrate 13 asociaţii ale comunităţilor moldoveneşti care susţin activ cetăţenii moldoveni şi contribuie la promovarea culturii şi imaginii Republicii Moldova în această ţară din vestul Europei. Alte oraşe populate cu moldoveni sunt  Limours, Bagnolet, Sarcelles, Garches, Juvisy-sur-Orge, acolo unde au fost create respectivele asociaţii. 
 

Cele mai mari comunităţi de moldoveni din diaspora: Quebec.

Comunitatea moldovenilor din Canada este şi ea foarte activă. Cei mai mulţi s-au stabilit în oraşele din regiunea Quebec - Montreal, Quebec City. Aici există două asociaţii. De asemenea, moldovenii din Toronto s-au constituit în Comunitatea Moldovenilor din Ontario, or. Toronto.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: