Câte zile libere vor avea bugetarii din R. Moldova în luna mai

Câte zile libere vor avea bugetarii din R. Moldova în luna mai

FOTO simbol Sursa: a_korn/Adobe Stock

În luna mai din acest an, sunt cele mai multe zile de sărbătoare nelucrătoare. Totuşi, bugetarii nu vor merge de facto la muncă doar două zile, pe 3 şi 10 mai, întrucât alte trei zile libere – 1, 2 şi 9 mai coincid cu zilele de repaus săptămânal, adică sunt zile de sâmbătă şi duminică, transmite IPN.

Potrivit Codului Muncii, bugetarii vor sta acasă sâmbătă, 1 mai, când se marchează Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii. A doua zi, duminică, 2 mai, dar şi luni, 3 mai, se sărbătoreşte prima şi a doua zi de Paşti, conform calendarului bisericesc, fiind de asemenea, zile de sărbătoare nelucrătoare.

Peste o săptămână, duminică, pe 9 mai, este Ziua Victoriei, precum şi Ziua Europei, iar a doua zi, luni, 10 mai, este marcat Paştile Blajinilor.

Potrivit Codului Muncii, în cazul în care zilele de sărbătoare nelucrătoare coincid cu zilele de repaus săptămânal, salariul mediu pentru aceste zile nu se plăteşte.

În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: 1 ianuarie – Anul Nou; 7 şi 8 ianuarie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); 8 martie – Ziua internaţională a femeii; prima şi a doua zi de Paşti conform calendarului bisericesc; ziua de luni la o săptămână după Paşti ( Paştele Blajinilor); 1 mai – Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii; 9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei; 9 mai – Ziua Europei; 27 august – Ziua Independenţei; 31 august – sărbătoarea „Limba noastră”; 25 decembrie - Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou); ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările