Sondaj. Doar două partide şi un bloc electoral ar accede în Parlamentul de la Chişinău în cazul alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul R. Moldova FOTO IPN
Parlamentul R. Moldova FOTO IPN

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare anticipate, în Parlament ar accede Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) şi Partidul Politic Şor, transmite IPN.

Potrivit unui sondaj sociologic al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, pentru PAS ar vota 35,5% din respondenţii decişi, pentru BECS – 36,1%, iar pentru PPŞ – 7,3%. Restul formaţiunilor nu ar trece pragul electoral.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu, cercetarea arată că 67,4% din respondenţi sunt siguri în opţiunea lor de vot. Cel mai des, în 53% din cazuri, pe oameni îi motivează să participe la alegeri datoria civică, urmată de dorinţa de a-şi exprima propria poziţie politică sau credinţa că e practic unica posibilitate de a influenţa soarta ţării.

47,4% din respondenţi au spus că se decid cu cine să voteze înainte de campania electorală, 30,6% – în timpul campaniei electorale, iar 11,4% – cu doar câteva zile înainte.

78,6% din respondenţi consideră că fenomenul cumpărării voturilor este răspândit sau foarte răspândit în Moldova, iar 33,1% consideră că după alegeri voturile nu sunt numărate corect.

76% din respondenţi au indicat că mandatul de 4 ani pentru Parlamentul Republicii Moldova este oportun şi acesta trebuie păstrat. Mai bine de 70% sunt împotriva faptului ca alegerile să aibă loc pe parcursul a două sau mai multe zile, iar circa 60% şi-ar dori să poată vota la oricare secţie de votare din ţară.

Actuala campanie electorală decurge fără încălcări, în opinia a 57,5% din respondenţi, cu unele încălcări – 22%. Iar 10,2% consideră că decurge cu multe încălcări. Faptul că în Republica Moldova sunt alegeri libere şi corecte consideră 30,6%, parţial libere şi corecte – 45,9%. Iar 18,4% că nu sunt libere şi corecte

14,4% din respondenţii sondajului sunt de părere că fraudele electorale nu influenţează sau puţin influenţează rezultatele alegerilor, circa 80% consideră că fraudele electorale influenţează rezultatele finale ale alegerilor mult sau foarte mult. 78,6% consideră că cetăţenii care îşi vând votul trebuie traşi la răspundere, iar circa 43% din respondenţi au spus că persoanele sau concurenţii electorali care corup alegătorii trebuie eliminaţi din cursa electorală şi traşi la răspundere penală.

Preşedintele Maia Sandu este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere potrivit respondenţilor decişi – 32,6%. La o scurtă diferenţă este liderul socialiştilor Igor Dodon – 32,1%. Acesta este urmat de: Vladimir Voronin, cu 8,2%, Zinaida Greceanî, cu 5%, Ilan Şor, cu 4,7%, Ion Ceban, cu 4,6%, şi Renato Usatîi, cu 4,4%.

La capitolul orientare geopolitică, dacă duminica viitoare ar avea lor un referendum, 42,4% ar alege Uniunea Europeană, iar 40,8% – Uniunea Economică Eurasiatică. De asemenea, circa 52% ar vota contra aderării Republicii Moldova la NATO.

Sondajul a fost făcut în bază de chestionar la domiciliul respondenţilor, în perioada 24 mai – 5 iunie 2021, pe un eşantion de 1179 de respondenţi din 83 de localităţi. Marja de eroare este +/-3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite