Slusari, despre riscul ca Moldova să rămână fără gaze după ce nu a fost achitată datoria către Gazprom: Bătaie de joc şi bâlbâială irepsonsabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Slusari
Alexandru Slusari

Fostul deputat Alexandru Slusari a comentat avertismentul făcut de Gazprom că ar putea sista livrările de gaze naturale către R. Moldova, dacă Chişinăul nu va achita datoriile la gaze pentru luna octombrie şi noiembrie, în termen de 48 de ore. Slusari a criticat guvernarea PAS şi i-a cerut să dea dovadă de mai multă transparenţă.

„Gazprom ameninţă cu sistarea livrării gazelor naturale dacă Chişinăul nu va achita nota de plată în decurs de 48 de ore.

Viceprim-ministru Andrei Sp[nu zice că la moment nu a reuşit să facă cunoştinţă cu textul acestei notificări, dat fiind faptul că ea a fost expediată către Moldovagaz. Tocmai mâine măria sa va face cunoştinţă cu documentul, după care vor fi luate măsuri. Vadim Ceban, directorul Moldovagaz a confirmat această informaţie şi a declarat că ei au primit o astfel de înştiinţare, iar în acest moment lucrează cu părţile cointeresate pentru a găsi o soluţie şi a rezolva problema”, a scris Alexandru Slusari pe Facebook.

„Consideraţi că este o reacţia demnă şi adecvată din partea voastră la acest anunţ al concernului rus? Că lăsăm pe mâine. Că se lucrează cu nu ştiu cine asupra problemei. Aţi semnat un contract secret. Societate nu cunoaşte nici formula de calcul a preţului, nici modalitatea şi termenii de plată. Suntem obligaţi să achităm gaze post consum sau în avans ? Există o sancţiune dură privind deconectarea Moldovei chiar şi în cazul unei intărzieri nesemnificative de plată? Care mai sunt surprize ascunse în acest contract?”, a mai spus Slusari.

SA „Moldovagaz” a confirmat recepţionarea unei notificări din partea „Gazprom” cu privire la necesitatea plăţii pentru livrările curente de gaze naturale pentru lunile octombrie şi noiembrie 2021, în termen de 48 de ore.

Moldovagaz a explicat că obligaţiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 SA „Moldovagaz” a înregistrat un deficit al balanţei de plăţi ca urmare a creşterii preţului de achiziţie a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiţia a unui preţ mediu anual de achiziţie de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020.

„În acest moment, se lucrează în continuare pentru a rezolva această situaţie. Totodată, ne exprimăm încrederea că cu sprijinul autorităţilor de stat ale Republicii Moldova această problemă va fi rezolvată în cel mai scurt timp”, se spune într-un comunicat emis de Moldovagaz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite