Preşedintele Letoniei: Consider că Republicii Moldova trebuie să i se ofere posibilitatea de a adera la UE mai rapid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova Uniunea Europeana

Preşedintele Letoniei spune că ţara sa susţine parcursul european al Republicii Moldova. Liderul de la Riga a menţionat că întreaga comunitate europeană trebuie să-i ofere Republicii Moldova posibilitatea de a deveni mai rapid stat candidat la aderare. Oficialul a spus că procesul eurointegrării Letoniei a durat 8 ani, însă depinde de viteza cu care Chişinăul va implementa reformele pentru a scurta acest termen, notează IPN.

Deşi au existat diferite declaraţii privind un eventual atac al Rusiei şi asupra ţărilor Baltice, preşedintele Letoniei spune că ţara sa este protejată din acest punct de vedere de umbrela NATO. Eglis Levitis a menţionat că un atac asupra unui stat membru NATO ar înseamnă un eşec pentru Rusia.

„Noi în Letonia ne simţim protejaţi de articolul 5 al Tratatului NATO, ceea ce înseamnă că un atac asupra unui stat membru NATO, presupune automat un atac asupra celorlalte state membre ale Alianţei. Un atac asupra unei ţări NATO reprezintă o catastrofă pentru Rusia şi Rusia ştie acest lucru. Din acest motiv, noi ne simţim în siguranţă în Letonia”, a spus Preşedintele Letoniei, Eglis Levitis, în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” de la postul public de televiziune.

De asemenea, oficialul a salutat decizia autorităţilor de la Chişinău de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană. Preşedintele leton spune că procesul eurointegrării este unul anevoios, însă avantajele sunt multiple. Oficialul a menţionat că Ţările Baltice, Polonia, dar mai ales România susţin posibilitatea scurtării perioadei de eurointegrare pentru Republica Moldova.

„Letonia deja a parcurs procesul de aderare la UE. Pe parcursul acestui proces am implementat diferite reforme, în diferite domenii. În Letonia acest proces a durat 6 ani din 1998 până în 2004. Totuşi, situaţia Republicii Moldova este diferită. Eu consider că trebuie să fie oferită această posibilitate Moldovei de a adera la UE mai rapid, adică să fie scurtat acest proces de aderare. Opt preşedinţi ai statelor membre ale UE au publicat la sfârşitul lunii februarie o declaraţie prin care au solicitat UE să ofere statutul de ţară candidat Ucrainei. Şi pentru Republica Moldova procedura de examinare a cererii pentru a deveni stat candidat trebuie să fie mai scurtă. Acum Comisia Europeană trebuie să pregătească o opinie privind gradul de pregătire al Republicii Moldova de aderare”, a mai spus preşedintele Letoniei.

Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată de preşedintele ţării Maia Sandu, preşedintele Parlamentului Igor Grosu şi de premierul Natalia Gavriliţa în data de 3 martie. S-a întâmplat după ce Ucraina şi Georgia au transmis Bruxelles-ului cereri similare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite