Maia Sandu: Guvernul nu spune preţul la gaz pentru a nu prejudicia următoarele licitaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Guvernul oferă o informaţie de ordin general cu privire la preţul de achiziţie a gazului din surse alternative pentru a nu prejudicia următoarele licitaţii şi pentru a păstra în continuare posibilitatea ca următoarele oferte să fie mai avantajoase, transmite IPN.

„Se oferă această informaţie generală, aproximativă, doar pentru a nu prejudicia următoarele licitaţii şi pentru a păstra în continuare această posibilitate când următoarele oferte să fie mai ieftine decât ceea ce, să zicem, a plătit Guvernul sau Energocom ieri”, a explicat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, convocată în legătură cu situaţia privind securitatea energetică a Republicii Moldova.

Întrebată de ce Guvernul nu vrea să ne spună care este preţul de achiziţie a gazului din surse alternative, în condiţiile în care Compania de stat Energocom cumpără gaz din bani publici, respectiv fiind rugată să aprecieze cât de transparent e modul în care este cheltuit banul public, şefa statului a răspuns: „Guvernul a explicat acest lucru. Şi pot să repet şi eu aici explicaţia. Guvernul a spus că preţurile de achiziţii sunt preţuri de piaţă şi dumneavoastră puteţi să verificaţi care sunt preţurile de piaţă. De ce nu spune cifra exactă? N-o spune pentru că Guvernul continuă să facă achiziţii şi în momentul în care ar anunţa preţul câştigător astăzi, toţi cei care vin cu oferta mâine sau poimâine, se vor orienta la acest preţ şi nu vor veni cu o ofertă mai mică. Pentru următoarele săptămâni, pentru a nu provoca situaţia când se opreşte preţul la un nivel şi nu vin oferte mai mici, mai ieftine, Guvernul va continua să spună că e preţ de piaţă”.

Maia Sandu a specificat că „după ce se schimbă preţul de piaţă în câteva săptămâni, Guvernul va putea să dea exact toată informaţia: ce cantitate a cumpărat şi la ce preţ”.

În şedinţa din 28 octombrie a Parlamentului, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au cerut audierea premierului Natalia Gavriliţa, de la care  au vrut să afle de la premier la ce preţ sunt procurate gazele naturale din surse alternative. Solicitarea nu a acumulat numărul necesar de voturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite