Igor Grosu, despre majorarea preţului la pâine: Vom identifica bani să ajutăm oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Grosu, lider PAS
Igor Grosu, lider PAS

Preşedintele Parlamentului califică drept previzibilă decizia celui mai mare combinat de pâine din Republica Moldova, Combinatul Franzeluţa, de a majora preţul pentru majoritatea produselor de panificaţie. Igor Grosu spune că producătorul de pâine activa în pierderi încă din luna noiembrie, iar din acest motiv majorarea preţului nu mai putea fi amânată, notează IPN.

Igor Grosu spune că statul nu-şi va lăsa cetăţenii faţă în faţă cu scumpirile galopante şi va veni cu majorări de pensii şi de salarii.

Igor Grosu spune că decizia Combinatului Franzeluţa privind majorarea preţului la o gamă largă de produse este determinată de majorarea în lanţ a materiei prime, energiei electrice, carburanţilor, gazelor naturale. Preşedintele Parlamentului spune că Republica Moldova este dependentă de importuri, iar din acest motiv este şi o ţara importatoare şi de inflaţie.

„Franzeluţa este ultima companie care a majorat preţul la pâine. Ei au încercat încă din noiembrie să majoreze preţul, de atunci aveau probleme. Franzeluţa a fost nevoită să ridice preţul, cu excepţia pâinii sociale. Dimpotrivă, a majorat cu 50% producţia de pâine socială. Această decizie a fost dictată de majorarea preţurilor la tot, la toate produsele pe care le folosesc ei în panificaţie. Ceea ce putem noi să facem, este să compensăm. Să majorăm pensiile, salariile, să identificăm bani pentru a ajuta oamenii”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Preşedintele Parlamentului spune că, în scurt timp, Guvernul va veni cu noi anunţuri privind susţinerea oamenilor în aceste momente de criză. Oficialul a menţionat că pentru depăşirea crizei energetice şi sociale cu care se confruntă lumea, ţara este susţinută masiv şi de partenerii de dezvoltare.

„Sunt lucruri pe care nu le putem influenţa, preţurile la carburanţi, la gaze, dar sunt lucruri pe care le putem influenţa din interior şi Guvernul asta va face. În perioada următoare Guvernul va veni cu suport pentru cei mai vulnerabili, cei mai afectaţi de aceste creşteri. Trecem printr-o perioadă complicată, avem nevoie de suport unul faţă de altul şi de mai multă empatie. În plus, Delegaţia UE a venit cu un anunţ foarte bun, va oferi ajutor pentru bătrâni, pentru cei care nu sunt conectaţi la gaze, va oferi câte 1000 de lei pentru 40 de mii de beneficiari”, a spus preşedintele Parlamentului.

De a începutul lunii februarie, Franzeluţa a majorat cu 27% preţul pentru majoritatea produselor de panificaţie, neschimbat rămânând însă preţul pâinii sociale. Mai mult, combinatul a anunţat că-şi majorează volumul de producţie a pâinii sociale cu 54%, astfel încă mai mulţi oameni cu venituri mici să beneficieze de pâine ieftină.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite