Avocat: În dosarele „furtului miliardului” se observă o justiţie selectivă

Avocat: În dosarele „furtului miliardului” se observă o justiţie selectivă

FOTO colaj Adevărul

În dosarele care se referă la frauda bancară se observă o justiţie selectivă. În timp ce unele persoane care ar avea tangenţă cu „furtul miliardului” sunt condamnate şi îşi ispăşesc pedeapsa, dosarele altelor persoane nici nu au ajuns în instanţa de judecată. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ion Guzun, director de programe la Centrul de Resurse Juridice, susţine că dosarele legate de frauda bancară sunt de interes public atât pentru cetăţenii Republicii Moldova, cât şi pentru partenerii de dezvoltare, care susţin instituţiile de stat pentru a fi mai puternice. 

Ion Guzun se întreabă cum, de exemplu, pe omul de afaceri Veaceslav Platon „îl fură” practic din Ucraina şi într-un an şi ceva este şi condamnat definitiv, cum pe fostul premier Vlad Filat – la fel, iar în cazul fostului preşedinte al Consiliului de administraţie al Băncii de Economii, Ilan Şor, dosarul încă nu a ajuns în instanţa de judecată.
 
„Dosarele despre care am vorbit, după părerea mea, dacă luăm pe anumite elemente, arată în mod clar o justiţie selectivă, indiferent dacă este cu implicarea procurorilor sau în detrimentul procurorilor. Cu siguranţă, instanţele judecătoreşti aici îşi joacă rolul”, spune Ion Guzun.

Victor Munteanu, avocatul fostului premier Vlad Filat, susţine că sentinţa pronunţată în cazul lui Vlad Filat nu se referă la furtul miliardului, el a fost condamnat pentru acte de corupţie şi trafic de influenţă.
 
„De aceea, nu este potrivită cumva asocierea cu alte personaje, nu figurează numele lui Veaceslav Platon în sentinţa domnului Filat. Vreau să fac foarte clar această diferenţiere”, a menţionat apărătorul.
 
Victor Munteanu spune că pe dosarul lui Vlad Filat sunt depuse două cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului – una se referă la ceea ce ţine de faza prejudecătorească, iar a doua – la fondul cauzei în care au fost înregistrate mai multe încălcări, inclusiv judecarea procesului în şedinţă închisă, lipsirea dreptului de mandat înainte ca Curtea Supreme de Justiţie să se pronunţe definitiv.

Valeriu Pleşca, avocatul omului de afaceri Veaceslav Platon, spune că toate probele prezentate de apărare în dosarele acestuia au fost respinse. De asemenea, din proces a fost exclus inculpatul şi apărătorii săi.
 
„S-au judecat singuri între ei. Acolo n-a fost un proces echitabil”, spune Valeriu Pleşca. Apărătorul spune că la CEDO sunt depuse patru plângeri care se referă la procesul de judecată. Până în prezent, pe două s-a comunicat, iar pe una s-a terminat comunicarea, ceea ce înseamnă că va fi pronunţată hotărârea Curţii.

Fostul premier Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de detenţie pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Şor în care acesta a declarat că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale. Vlad Filat pledează nevinovat.

Veaceslav Platon a fost reţinut în iulie 2016, fiind cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Omul de afaceri a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale. Veaceslav Platon pledează nevinovat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările