Strategia de dezvoltare a pieţei financiare nebancare pe anii 2018-2022, aprobată

Strategia de dezvoltare a pieţei financiare nebancare pe anii 2018-2022, aprobată

Strategia de dezvoltare a pieţei financiare nebancare pentru anii 2018-2022, precum şi Planul de acţiuni aferent implementării acesteia au fost aprobate în şedinţa Parlamentului de vineri, 13 iulie. Documentele prevăd politici de acţiune, care cuprind peste 60 de măsuri ce derivă din angajamentele asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere cu UE, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Strategia este axată pe patru direcţii, printre care şi creşterea eficacităţii supravegherii prin trecerea la supravegherea activităţii entităţilor în baza prevenirii şi gestiunii riscurilor. O altă direcţie prevede elaborarea şi punerea în aplicare a cadrului de reglementare comprehensiv cu transpunerea prevederilor legislaţiei comunitare, ceea ce va permite participanţilor pieţei şi investitorilor să profite de avantajele pieţei unice europene.
 
De asemenea, este vorba despre sporirea nivelului culturii financiare a populaţiei privind serviciile şi instrumentele pieţei financiare nebancare şi creşterea încrederii consumatorului, asigurând protecţia acestuia. Printre direcţii se numără şi dezvoltarea şi consolidarea capacităţilor instituţionale şi operaţionale ale Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) pentru a asigura o guvernare bazată pe performanţă.
 
Potrivit autorilor, realizarea acţiunilor prevăzute va contribui la crearea condiţiilor pentru dezvoltarea pieţei financiare nebancare, asigurarea cu resurse financiare a sectorului real al economiei naţionale, distribuirea eficientă a resurselor investiţionale şi sporirea veniturilor investitorilor.
 
Pentru realizarea Strategiei, CNPF va avea un şir de obiective de activitate. Printre acestea se numără consolidarea sistemului de reglementare şi supraveghere, ajustarea acestuia la standardele internaţionale şi alinierea la bunele practici în spiritul directivelor UE. De asemenea, se menţionează şi asigurarea stabilităţii şi sustenabilităţii financiare prin implementarea instrumentelor adiţionale supravegherii prudenţiale şi nonprudenţiale, dar şi asigurarea protecţiei drepturilor şi intereselor participanţilor la piaţa financiară nebancară.
 
CNPF va prezenta anual Parlamentului informaţia cu privire la realizarea Strategiei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările