S-au ieftinit carburanţii în Republica Moldova

S-au ieftinit carburanţii în Republica Moldova

Mai multe staţii PECO au afişat preţuri mai mici la carburanţi. Benzina s-a ieftinit în medie cu 30 de bani, iar motorina şi gazul lichefiat cu 30-40 de bani, transmite IPN.

Preţul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 este de 18,42-18,55 lei, comparativ cu aproape 18,80 acum o zi. Un litru de motorină costă între 16,22 lei şi 16,40 lei, în comparaţie cu 16,70 lei, iar gazul lichefiat costă între 10,45 şi 10,55, comparativ cu 10,87 lei.

Ieftinirile vin la aproape o săptămână de la scăderea preţurilor cu 20-25 de bani.

La mijlocul lunii ianuarie, benzina şi motorina s-a scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu 1,2 lei. După majorările anunţate, mai mulţi deputaţi au declarat că creşterea preţurilor la carburanţi este „un abuz şi un acord anticoncurenţial de cartel din partea companiilor petroliere”. Şi aceasta pentru că preţurile la petrol la nivel mondial se micşorase. Subiectul a fost examinat şi la nivelul conducerii ţării, iar acum câteva zile, premierul Ion Chicu a anunţat că preţurile la carburanţi vor fi din nou plafonate de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.

Din 2016, ANRE stabilea o dată la două săptămâni preţurile plafon la benzină şi motorină, însă, în martie 2019, Agenţia a aprobat o metodologie nouă. Conform acesteia, petroliştii stabilesc de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat, fără să depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: