Tranzacţii-surpriză în valoare de 110 de milioane de lei cu acţiunile cele mai mari bănci din Republica Moldova

Tranzacţii-surpriză în valoare de 110 de milioane de lei cu acţiunile cele mai mari bănci din Republica Moldova

Imagine

Aproximativ 5% din acţiunile Moldova-Agroindbank (MAIB) s-au vândut astăzi la Bursa de valori a Moldovei, contra unei sume de 55,8 milioane de lei. Alt pachet de 4,99% şi-au schimbat proprietarul în ajun.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul a două tranzacţii s-au vândut circa 5% din acţiunile Moldova-Agroindbank la un preţ de 1.076 lei pentru o acţiune, în timp ce preţul nominal este de 200 de lei.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 55,8 milioane de lei.

Tot astăzi în publicaţia oficială a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare s-a anunţat că alte 4,99% din acţiunile MAIB şi-au schimbat proprietarul printr-o tranzacţie extrabursieră de aport la capitalul social. Valoarea acesteia a fost de peste 56 de milioane de lei.
Cine a vândut şi cine a cumpărat pachetele de acţiuni nu s-a anunţat, dar preţul de vânzare a fost ceva mai mic decât cel din anul 2012.

Cote de 4,99% din capitalul MAIB deţineau Factor Banka d.d. din Slovenia şi Venture Holding B.V. din Olanda, care în anul 2011 au fost obiectul unui atac de tip raider.

Administraţia băncii a refuzat să comenteze tranzacţiile.

Tranzacţiile creează suspiciuni şi din cauza că pachetul este doar cu 0,01% mai mic decât cota de la care persoana ce intră în posesia pachetului de acţiuni trebuie să obţină permisiunea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Deşi în presă au apărut unele speculaţii potrivit cărora ar fi vorba de nişte operaţiuni frauduloase de genul aşa numitelor atacuri raider din vara lui 2011, ar putea fi vorba şi despre consolidarea poziţiei unor grupuri de acţionari ai băncii prin consolidarea pachetelor de acţiuni în ajunul Adunării generale a acţionarilor care va avea loc pe 25 aprilie.

Moldova-Agroindbank este a cea mai mare instituţie financiară din Republica Moldova.

În anul 2012, banca a obţinut un profit de circa 305 milioane de lei, în creştere cu 23 de milioane de lei faţă de anul precedent, arată raportul financiar al băncii.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările