Femeile de la sate sunt chemate să se implice mai activ în afaceri şi procese decizionale

Femeile de la sate sunt chemate să se implice mai activ în afaceri şi procese decizionale

FOTO IPN

85% dintre femeile de afaceri din Republica Moldova îşi desfăşoară activitatea în zonele urbane, 60% dintre care ˗ în Chişinău. Discrepanţele dintre numărul afacerilor iniţiate de  femei la sate şi la oraşe este mare, lucru care trebuie schimbat. Tabloul este similar şi atunci când este vorba despre implicarea femeilor în procesele decizionale la nivel de comunitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Opiniile au fost exprimate în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Forumului Naţional al Femeilor din Moldova 2018, cu genericul: „Femeia şi Migraţia”. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 15 decembrie, transmite IPN.
 
Prezent la forum, premierul Pavel Filip a spus că Moldova nu trebuie să fie atractivă doar pentru investiţiile din afară, dar şi pentru investiţiile pe intern. Guvernul desfăşoară un şir de reforme pentru crearea unui mediu investiţional favorabil, prin micşorarea actelor permisive, implementarea ghişeului unic, susţinerea diverselor programe de finanţare pentru tinerii antreprenori, şi nu numai. În trei ani, s-au creat 170 de mii de locuri de muncă şi s-au investit direct în afaceri 130 de milioane de dolari, anul acesta cu 43 de milioane mai mult decât anul trecut.
 
Anna Akhalkatsi, manager de ţară al Băncii Mondiale în Republica Moldova, a remarcat că iniţierea de afaceri şi crearea locurilor de muncă face ca mai puţini oameni să plece peste hotare. Potrivit estimărilor, către anul 2030, specificul a 65% din tipul locurilor de muncă se va schimba, 15% vor reveni roboţilor, iar pentru 48% vor trebui alte deprinderi, diferite de ceea ce pregăteşte sistemul de educaţie acum. „Este important de gândit cum să pregăteşti copilul pentru piaţa muncii din viitor”, a subliniat managerul de ţară a Băncii Mondiale în Republica Moldova.
 
Ulziisuren Jamsran, reprezentant de ţară UN Women în Moldova, constată că în ţară o treime dintre femei sunt migrate, fiecare a cincea este plecată în Rusia, fiecare a treia în Italia. Unul din factorii migraţiei femeii este violenţa domestică. Din 10 femei care sunt sau au fost la muncă în străinătate, toate fac investiţii în familie. Aproape fiecare femeie investeşte în educaţie, pentru că este una dintre cele mai stabile investiţii.
 
Valentina Badrajan, director executiv al Fondului de Dezvoltare durabilă a Moldovei, spune că în ultimii ani se observă mari schimbări în ceea ce priveşte implicarea femeilor. Ele nu mai sunt indiferente faţă de ce se întâmplă în jurul lor, se implică, se ajută una pe alta. Valentina Badrajan a încurajat femeile să-şi asume funcţii în organele de conducere, dar şi să implice în activităţi despre care se crede că sunt caracteristice bărbaţilor, agricultură de exemplu.
 
În cadrul Forumului au fost decorate cu diplome din partea Guvernului mai multe femei care s-au remarcat în antreprenoriat şi câştigătoarele concursului „Gala Antreprenoriatului Feminin”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: