Atac de tip raider la Banca de Economii

Atac de tip raider la Banca de Economii

Denis Korotkevici reprezintă interesele acţionarilor-problemă

Adunarea generală a acţionarilor Băncii de Economii (BEM), convocată pentru ieri, n-a avut loc. Oficial, reuniunea a fost amânată din lipsă de cvorum, potrivit preşedintelui Consiuliului de Administraţie al BEM, Veaceslav Mămăligă. Reprezentantul Guvernului, care deţine pachetul majoritar, nu s-a prezentat la adunare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Motivul real pare a fi însă un conflict care s-a iscat între acţionarii majoritari şi cei minoritari. Ultimii susţin că structurile statului paralizează activitatea băncii, iar managementul instituţiei este unul defectuos. Denis Korotkevici, reprezentant al companiei Lectom Ltd din Marea Britanie, care ar deţine 18% din acţiunile BEM, a spus că acţionarul majoritar, prin reprezentanţii statului, blochează activitatea Consiuliului băncii, iar aceste acţiuni ar putea avea repercursiuni grave asupra instituţiei.

Pe de altă parte, Dorin Drăguţanu, şeful Băncii Naţionale, a precizat pentru „Adevărul", că firma Lectom Ltd a dobândit pe căi ilegale pachetul de acţiuni, iar reprezentanţii propuşi în Consiuliul BEM nu au fost aprobaţi de BNM. Decizia băncii centrale a fost însă anulată de Curtea de Apel Chişinău printr-o hotărâre ilegală, a mai spus guvernatorul. Şi asta pentru că BNM are, conform legii, dreptul exclusiv de a aproba membrii Consiliului de Administraţie propuşi de acţionari.

Viorel Ţopa, unul dintre acţionarii prejudiciaţi de firma Lectom, spune că în spatele acestor manevre stă prim-vicepreşedintele Parlamentului Vlad Plahontiuc, care a încercat să-şi introducă omul său în Consiliul băncii cu concursul BNM, iar acţionarii legali şi-au pierdut reprezentatul.

Acţionari cu probleme

Acţionar majoritar la BEM este Guvernul cu 56%. Companiile Minerva şi Sisteme Informaţionale Integrate au câte 10%, iar Intercontinent şi Zilena-Com câte 9%. Restul de 6%, sunt împărţite între un număr nedefinit de acţionari. În 2011, firma Lectom Ltd a intrat ilegal în posesia cotelor deţinute de Minerva (9,9%) şi Zilena (8%).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările