Ambasadorul rus la Chișinău, Valeri Kuzmin, a fost chemat la Externe pentru „morală” diplomatică

Ambasadorul rus la Chișinău, Valeri Kuzmin, a fost chemat la Externe pentru „morală” diplomatică

Valeri Kuzmin

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova a fost invitat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) pentru explicații, după ce premierul rus Vladimir Putin și-a exprimat oficial sprijinul pentru Anatoli Kaminski, contracandidatul liderului separatist Igor Smirnov la „alegerile prezidențiale" din decembrie din regiunea transnistreană.

Ştiri pe aceeaşi temă

MAEIE susține într-un comunicat că lui Valeri Kuzmin i-a fost atrasă atenția „asupra mesajelor recente din partea înalţilor demnitari ruşi adresate reprezentanţilor administraţiei transnistrene".

„În cadrul întîlnirii, diplomatului rus i-a fost comunicată îngrijorarea autorităţilor moldoveneşti privind utilizarea în aceste mesaje a formulelor ce pot fi interpretate drept sprijin moral pentru politica secesionistă a Tiraspolului", se spune în comunicatul Externelor de la Chișinău.

La rândul său, ambasadorul Kuzmin „a reiterat poziţia oficială a Federaţiei Ruse privind necesitatea soluţionării conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".

Reacția MAEIE vine după ce sâmbătă Vladimir Putin, în calitatea sa de președinte al partitudului puterii „Edinaya Rossia", i-a trimis o scrisoare de susținere liderului partidului „Obnovlenie" de la Tiraspol, Anatoli Kaminski. Premierul rus i se adresează lui Kaminski cu titulatura „președinte al Sovietului Suprem al Republicii Moldovenești Nistrene", iar în mesaj vorbește de „aniversarea a 21-a de la formarea republicii". Și asta în condițiile în care regimul autoproclamat de la Tiraspol nu este recunoscut, inclusiv de Rusia.

Prim-ministrul Vlad Filat a lăsat să se înțeleagă că astfel de mesaje din partea reprezentanților puterii de la Moscova pot fi interpretate drept implicare în politica internă a Moldovei. „A fost reacția MAEIE. Nu ne vom deda la declarații emotive. Avem nevoie de relații cu Rusia bazate pe pragmatism și interes național. Ambasadorul a fost invitat, așteptăm explicațiile de rigoare, așa cum se face în toată lumea", a declarat premierul la emisiunea „În Profunzime" de la Pro TV.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările