Ministerul Mediului propune majorarea taxei pentru pescuit

Ministerul Mediului propune majorarea taxei pentru pescuit

FOTO Arhivă

Ministerul Mediului propune majorarea taxei pentru o tonă de peşte pescuit. Propunerea este făcută într-un proiect de hotărâre care prevede modificarea şi completarea unei hotărâri anterioare a Guvernului privind autorizarea pescuitului în obiectivele acvatice piscicole naturale. Astfel, se propune majorarea de la nouă mii la 12 mii de lei a taxei pentru o tonă de peşte pescuit, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Mediului îşi motivează propunerea prin faptul că resursele financiare provenite din aceste taxe se folosesc pentru reproducerea peştilor, pentru cercetări ştiinţifice şi realizarea măsurilor de protecţie a resurselor biologice acvatice, inclusiv combaterea braconajului. „Astfel, din 2008, anul aprobării hotărârii Guvernului propusă pentru modificare, până în prezent cheltuielile pentru măsurile menţionate s-au majorat esenţial, de exemplu preţul combustibilului necesar pentru deplasarea personalului Serviciului Piscicol în teritoriu. De asemenea, s-a majorat şi preţul pentru puietul de peşte, care este procurat pentru popularea lacurilor de acumulare”, se spune în nota informativă a proiectului.
 
De asemenea, ministerul propune de a scoate din hotărâre sintagma „cote anuale” pentru pescuit pentru că obligă autoritatea centrală pentru gestionarea resurselor naturale şi protecţia mediului să aprobe anual aceste cote şi astfel nu poate fi interzis temporar pescuitul industrial sau comercial. „Astfel, modificarea propusă va permite legal de a interzice pescuitul industrial, comercial pentru o anumită perioadă de timp, cu scopul de reabilitare a populaţiilor de peşti”, se spune în document.
 
Totodată, este propusă completarea legii cu obligaţiunea ca o persoană sa deţină doar un singur permis de pescuit sportiv şi de amator, deoarece au fost depistate cazuri când o persoană are mai multe permise, respectiv foloseşte mai multe unelte şi pescuieşte peste cantitatea admisă.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările