Iurie Roşca a fost obligat să dezmintă acuzaţiile de lovitură de stat aduse lui Valeriu Pasat

Iurie Roşca a fost obligat
să dezmintă acuzaţiile de lovitură de stat aduse lui Valeriu Pasat

Iurie Ro;ca

Fostul lider al PPCD, Iurie Roşca, a fost obligat de către Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Buiucani, să dezmintă acuzaţiile aduse în anul 2006 ex-ministrului Apărării Valeriu Pasat, precum că ultimul ar fi pregătit o lovitură de stat, la indicaţia Moscovei. În context, Iurie Roşca a cerut organelor de drept să intenteze un dosar penal în acest sens.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hotărârea a fost pronunţată luni, 23 aprilie, şi poate fi atacată în termen de 30 de zile la Curtea de Apel Chişinău, transmite IPN.
 
Iurie Mărgineanu, avocatul lui Iurie Roşca, a declarat că va contesta hotărârea, deoarece a fost pronunţată cu încălcarea legii. Potrivit lui, ca o persoană să poată fi acţionat în judecată, legea prevede un termen de un an din momentul când a devenit cunoscut faptul despre defăimare, adică din 2006 până în 2007, dar nu după 12 ani.
 
„Dacă instituţiile statului, cu tot ansamblul de instituţii pe care le are pentru cercetarea şi examinarea unor astfel de dosare, nu au putut demonstra implicarea, cum ar putea Iurie Roşca singur să demonstreze implicarea lui Valeriu Pasat?. Dacă Iurie Roşca nu trebuia să facă declaraţii, să anunţe organele statului că se pregăteşte o astfel de tentativă, atunci noi încurajăm persoanele mai mult să nu să se adreseze organelor statului”, a spus Iurie Mărgineanu.
 
Valeriu Pasat, ex-ministru al apărării, a spus că dosarul în privinţa sa a fost intentat în baza acuzaţiilor aduse de Iurie Roşca pe data de 6 februarie 2006, iar în perioada în care s-a desfăşurat ancheta el a fost privat de libertate pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu cu consecinţe grave. Ulterior, în 2009, a fost scos de sub urmărire penală şi achitat şi nu a putut să-l dea în judecată pe Iurie Roşca, deoarece conducerile Procuraturii Generale au refuzat să-i permite accesul la materialele dosarului.
 
„La adresarea mea din octombrie 2017, actuala conducere a Procuraturii Generale mi-a permis să iau cunoştinţă cu materialele dosarului după care l-am atacat în judecată pe domnul Iurie Roşca. Doar în decembrie 2017, prima dată am văzut dosarul. Acest dosar nu demonstrează că eu aş fi pus la care o lovitură de stat. Învinuirile aduse nu s-au demonstrat pe parcursul anilor, cu toate că Iurie Roşca afirma că are dovezi şi probe”, a declarat Valeriu Pasat.
 
Nicolae Fala, avocatul lui Valeriu Pasat, a declarat că hotărârea judecătoriei este legală, întemeiată şi nu este o acţiune tardivă, precum pretinde apărătorul lui Iurie Roşca.
 
Valeriu Pasat l-a chemat în judecată pe fostul lider PPCD, Iurie Roşca, pentru apărarea onoarei şi demnităţii, deoarece prin aceste afirmaţii i-au fost aduse prejudicii de imagine şi daune morale.
 
Recent portalul deschide.md, a scris că fostul preşedinte al PPCD, Iurie Roşca, ar fi bănuit într-un dosar pe trafic de influenţă aflat pe masa procurorilor anticorupţie. Potrivit portalului, fostul politician ar fi cerut, în 2009, un milion de euro de la un om de afaceri din Republica Moldova. În schimbul acestei sume, el ar fi promis că va „convinge” judecătorii să se implice pentru influenţarea unor decizii de judecată care aveau să-i salveze businessul omului de afaceri. La scurt timp după ce ar fi pretins milionul, Roşca ar fi primit două prime tranşe care se ridică la ordinul sutelor de mii de euro.
 
Iurie Roşca a deţinut de două ori funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului şi o dată funcţia de vicepremier.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările