Fracţiunea PAS din CMC cere reluarea transportului public nocturn în Chişinău

Fracţiunea PAS din CMC cere reluarea transportului public nocturn în Chişinău

FOTO IPN

Fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate din Consiliul municipal Chişinău şi tinerii PAS Youth solicită reîntoarcerea transportului public nocturn în capitală, extinderea circulaţiei transportului nocturn în sectorul Râşcani al Chişinăului, introducerea unui tarif diferenţiat adecvat după ora 23.00, pentru compensarea pierderilor Regiei Transport Electric Chişinău, cauzate de fluxul mic de călători, transmite IPN.

„În urma sistării transportului public nocturn, o bună parte din tineri, care de altfel nu dispun de un venit suficient, sunt puşi într-o dilemă – fie să renunţe la activităţile pe care se desfăşoară la o oră mai târzie, fie să achite o sumă mai mare de bani pe servicii de transport privat pentru a ajunge acasă. Totodată, oamenii care muncesc până târziu, la fel sunt nevoiţi să apeleze la serviciile de taxi, care sunt destul de costisitoare” a menţionat Dumitru Ivanov, consilier PAS în CMC. Potrivit lui Dumitru Ivanov, transportul public nocturn este o practică răspândită în oraşele mari. „Sunt oraşe în care administraţiile locale oferă toate serviciile încât rezidenţii să ajungă acasă indiferent de oră. Spre exemplu, în oraşe precum Copenhaga şi Berlin este asigurat transport 24 din 24 de ore”, a specificat consilierul.

Costel Bocancea, vicepreşedintele pe politici PAS Youth Chişinău, a amintit că în 2016 a fost lansat un proiect-pilot de circulaţie a transportului nocturn, pe rutele 22 şi 24, iar la 1 august 2017 troleibuzele nr. 22 şi 24 au început să circule până la ora 01.00 noaptea. La 31 ianuarie 2019, şi  ruta nr. 8 a fost inclusă în cadrul proiectului de transport nocturn, până la ora 01.00. „În anul 2020, sub pretextul luptei cu pandemia, a fost sistat transportul public nocturn şi acum rar observi vreun troleibuz pe străzile principale după ora 23.00. În răspunsurile oficiale de la RTEC, motivul principal de sistare a transportului public nocturn a fost pandemia”, a menţionat Costel Bocancea.

Consilierii PAS consideră oportună reluarea rutelor de transport public nocturne,  deoarece a scăzut nivelul de alertă pandemică în capitală, de la cod roşu la cod portocaliu. Totodată, în ultimii 2 ani au fost procurate mai multe unităţi de transport public, care pot suplini diverse rute.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările