Dosarul penal pe faptul răpirii poliţistului din Floreşti, transmis la PCCOCS

Dosarul penal pe faptul răpirii poliţistului din Floreşti, transmis la PCCOCS

FOTO simbol IPN

Dosarul iniţiat după ce un poliţist din Floreşti a fost răpit din curtea casei sale, în localitatea Camenca, de către angajaţii structurilor de forţă transnistrene, a fost transmis pentru continuarea urmăririi penale Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, transmite IPN citând un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Totodată, a fost format un grup de urmărire penală în care, pe lângă procurori specializaţi, au fost incluşi şi procurori din cadrul Procuraturii din Floreşti, ofiţeri de urmărire penală din cadrul DGUP al MAI, ofiţeri de investigaţii din cadrul INI al MAI şi ofiţeri de investigaţii din cadrul SIS. Grupul urmează să asigure o anchetă pe caz pentru identificarea, reţinerea şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. Dosarul este iniţiat pe faptul „răpirii unei persoane” şi „uzurparea de calităţi oficiale”. Procuratura aminteşte că pentru aceste acţiuni legislaţia Republicii Moldova prevede până la 10 ani de închisoare.

Un comunicat de presă emis de Guvern precizează că „aceste acţiuni concertate ale structurilor de facto din regiune constituie o violare incontestabilă a drepturilor fundamentale ale omului şi o provocare la adresa securităţii statului şi ordinii de drept”. Pentru a elucida toate circumstanţele cazului, Guvernul a mobilizat toate forţele sale pentru identificarea locului aflării persoanelor, pornirea unor investigaţii în conformitate cu legislaţia penală şi de procedură penală, comunicarea cu membrii familiei şi celor apropiaţi pentru a le oferi sprijin, informarea actorilor în formatul 5+2, partenerilor de dezvoltare şi organizaţiilor internaţionale în materie de protecţie a drepturilor omului. Astăzi, în cadrul reuniunii Comitetului permanent al OSCE de la Viena, delegaţia Republicii Moldova va aborda problema violării constante a drepturilor omului, inclusiv informarea tuturor statelor-membre ale organizaţiei despre acţiunile de degradare a drepturilor omului.

„Guvernul şi autorităţile de drept nu vor tolera abuzurile în adresa cetăţenilor moldoveni şi vor activa toate instrumentele legale, politice şi instituţionale pentru contracararea fenomenului de violare a drepturilor constituţionale şi destabilizarea situaţiei în ţară în contextul evenimentelor ce ţin de scrutinul electoral. Facem apel către parteneri naţionali şi locali de a se solidariza cu acţiunile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova pentru remedierea situaţiei drepturilor omului”, se menţionează în comunicatul de presă al Guvernului.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Interne a precizat că, din materialele acumulate pe parcursul zilei de ieri, se cunoaşte că poliţistul a fost răpit şi dus în oraşul Tiraspol, iar la moment se întreprind toate măsurile pentru a fi identificat locul aflării acestuia. Totodată, MAI comunică că, pe parcursul zilei de 7 octombrie, a mai fost înregistrat un caz similar cu un locuitor din Camenca, care la fel a fost sechestrat, fiind bănuit de forţele de la Tiraspol de acţiuni pretins ilegale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările