Zalăul şi trei comune, în scenariul roşu. Autorităţile iau în calcul noi restricţii

Zalăul şi trei comune, în scenariul roşu. Autorităţile iau în calcul noi restricţii

Zalău are cea mai mare rată de infectări FOTO IPJ Sălaj

În 13 localităţi din judeţul Sălaj sunt mai mult de 1,5 infectări la o mie de locuitori, au anunţat autorităţile. În patru dintre acestea, incidenţa a sărit de 3 la mie.

Situaţia epidemiei de coronavirus se înrăutăţeşte în Sălaj, care se regăseşte de sâmbătă, 10 octombrie, în rândul judeţelor în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, depăşeşte pragul de 1,5. Peste trei infectări la mia de locuitori se înregistrează în municipiul Zalău, care conduce în clasamentul judeţean cu 3,89, urmat de Carastelec (3,85), Bănişor (3,66) şi Hereclean (3,57).

Autorităţile au trimis, de altfel, prin Ro-Alert, un mesaj alertă de urgenţă maximă către zălăuani: "Atenţie! În municipiul Zalău, nivelul de răspândire al noului coronavirus este unul ridicat - peste 3 la o mie de locuitori. Respectaţi măsurile sanitare pentru a nu vă pune viaţa în pericol, a dvs sau a celor din jur. Purtaţi corect masca, acoperind nasul şi gura. Păstraţi distanţa şi evitaţi aglomeraţiile. Menţineţi igiena mâinilor, evitaţi contactul cu suprafeţele comune şi dezinfectaţi-vă după fiecare atingere a unui obiect posibil contaminat. Încurajaţi-i şi pe cei din apropierea dvs să respecte cu stricteţe regulile!"

După cum prevede o hotărâre al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a intrat în vigoare în 12 octombrie, în toate unităţile administrativ-teritoriale în care sunt mai mult de 3 infectări la mia de locuitori, restaurantele, cafenelele, barurile şi sălile de jocuri de noroc se închid. Se permit, în schimb, prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective. În localităţile în cauză, activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru clienţii cazaţi în aceste spaţii. De asemenea, se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

În cursul zilei de luni, 12 octombrie, membrii CJSU Sălaj participă la o nouă şedinţă pentru a dispune noi restricţii pentru localităţile în care a fost depăşit pragul de 3 la mie. Una dintre acestea se referă la închiderea unităţilor de învăţământ şi trecerea la cursuri online.

În alte opt comune - Bobota, Crişeni, Marca, Meseşenii de Jos, Mirşid, Nuşfalău, Sălăţig şi Sînmihaiu Almaşului - precum şi în oraşul Cehu Silvaniei - a fost depăşit pragul de 1,5 la mia de locuitori.

De la debutul pandemiei, în judeţul Sălaj s-au infectat cu coronavirus 1.113 persoane, în prezent fiind active aproximativ 480.
 

Mai puteţi citi:

Masca devine obligatorie în apropierea şcolilor din Sălaj. Ce restricţii au impus autorităţile pentru industria HoReCa

UPDATE Focar COVID-19 în cel mai mare spital din Sălaj. Mai multe cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările