Un nou centru de permanenţă în judeţul Sălaj. Când va fi deschis şi care sunt comunele arondate

Un nou centru de permanenţă în judeţul Sălaj. Când va fi deschis şi care sunt comunele arondate

Sălajul va avea, astfel, cinci centre de permanenţă FOTO Arhivă

Noul centru medical va deservi aproape 12.000 de locuitori din opt comune sălăjene, trei dintre ele neavând medic de familie.

Un al cincilea centrul de permanenţă din judeţul Sălaj va fi deschis sâmbătă, 8 decembrie, în Şimişna, unitatea medicală urmând să deservească opt comune: Gîlgău, Ileanda, Letca, Lozna, Poiana Blenchii, Rus, Şimişna şi Zalha, cu o populaţie totală de aproape 12.000 de locuitori.

Potrivit informaţiilor furnizate de către Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, noul centru va funcţiona într-un spaţiu modern, adaptat prevederilor legislaţiei în domeniu, cu cabinet de consultaţii, sală de tratament, grupuri sanitare pentru pacienţi şi personal, precum şi spaţii de odihnă pentru angajaţi.

Deschiderea unui astfel de spaţiu era absolut necesară pentru asigurarea asistenţei medicale primare în zonă.
"În zona respectivă sunt trei comune - Poiana Blenchii, Lozna, Zalha -  în care nu există medici de familie de mai mulţi ani şi care nu sunt atractive pentru medici din cauza numărului mic de locuitori. Distanţa între localitatea de graniţă a judeţului, Gostila, din comuna Poiana Blenchii, şi centrul de permanenţă propus din localitatea Şimişna este de 26 km, iar între Gostila şi spitalul cel mai apropiat, Spitalul Orăşenesc Jibou este de 68 km. De asemenea, distanţa între Şimişna şi  Spitalul judeţean de Urgenţă Zalău, care are şi UPU în structură, este de 85 km. În zonă mai există doar o subunitate SMURD, în localitatea Ileanda", a precizat reprezentantul DSP Sălaj.

În prezent, în judeţul Sălaj există patru centre de permanenţă, în care lucrează 23 de medici de familie aflaţi în relaţii contractuale cu CAS: la Zalău, care deserveşte 65.000 de locuitori, în Cehu Silvaniei, pentru peste 15.000 de locuitori, Crasna, ce asigură servicii medicale pentru mai mult de 20.000 de persoane din şase comune, şi Hida, care acoperă opt comune, cu o populaţie totală de peste 17.000 de locuitori.

Mai puteţi citi:

De la chef, la spital. 13 persoane s-au intoxicat după ce au petrecut la un botez

Efectele noii salarizări din Sănătate. Fotoliile de şefi de spital, neatrăgătoare pentru medici

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările